23948sdkhjf

Handtork vs pappershanddukar

Handtork med luftfilter och touchfree-kontroll ger samma aerosolspridning som pappershanddukar enligt en undersökning från Dyson.

En av pandemieffekterna är att allt fler människor oroar sig över hygienen på gemensamma toaletter på arbetsplatser och publika ytor. Inte minst har misstänksamheten för hur handtorkar påverkar smittspridningen ökat. Många är oroliga för att luften som blåses ut sprider smitta och vill inte trycka på knappar som många andra har rört.

Nu har teknikföretaget Dyson samarbetat med ett oberoende laboratorium för att se hur aerosoliseringen, det vill säga vätska eller partiklar som färdas genom luften, påverkas av olika metoder att torka händerna.

Testet innebar handtvätt med och utan tvål i 20 sekunder och därefter torkning med Dyson Airblade respektive pappershanddukar. Aerosoler genereras i handtvättrum av flera skäl, bland annat när man rör sig på ytan och använder vattenkranen. Användningen av Dysons Airblade visade ingen statistisk skillnad mot dessa aktiviteter. Undersökningen visade också likvärdiga resultat av ökningen av aerosoler och bakterier vid torkning med handtorken respektive pappershanddukar.

Dyson Airblade 9kJ är en touchfree handtork vars HEPA-filter fångar 99,95 procent av alla partiklar, inklusive bakterier och virus och blåser alltså inte ut ofiltrerad badrumsluft.

– Vi vet att fuktiga händer kan överföra upp till tusen gånger mer bakterier än torra händer. Vi ville säkerställa att människor tvättar och torkar sina händer ordentligt och slå hål på myter om aerosolisering och handtorkar, säger Salome Giao, Senior researcher på Dyson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

1.141