23948sdkhjf

Städföretag vinner jämställdhetspris

Yalla Trappan kammar hem Svenska Jämställdhetspriset 2021. Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ som drivs av en ideell förening på Rosengård i Malmö. I dag har företaget över 35 anställda och tar även emot praktikanter för arbetslivsintroduktion inom lokalvård och konferensservice, kafé och catering och syateljé.

– Det är en glädjens och stolthetens dag för oss på Yalla Trappan som får motta detta viktiga pris. Vi representerar ett 20-tal nationaliteter. Vi binder med kvinnokrafter en solidaritetens väv med alla kvinnor som fortfarande inte har tillgång till hälsa, utbildning och arbetslivet runt om i världen. Här på Yalla Trappan äger vi, beslutar vi och driver företaget tillsammans. Vi fokuserar på det vi människor har gemensamt och inte vad som skiljer oss åt, säger Christina Merker-Siesjö, ordförande för Yalla Trappan, som tog emot priset under Forum Jämställdhets digitala prisceremoni på tisdagen.

Juryns motivering:

Årets vinnare har gjort det möjligt för otaliga kvinnor att bli självförsörjande, bygga en yrkesidentitet och stärka sin röst i samhället. På tio år har matlagning- sömnad- och städföretaget Yalla Trappan växt från sex till 45 anställda och utvecklat flera olika innovativa verksamheter i Malmö så som mentorskapsprogrammet ”Y-Allas väg till arbete”, ”Yallas jämställda hem” som utbildar och stärker ensamkommande ungdomar och ”Yalla lotsar” som arbetar för att fler barn ska börja på förskola. Företagets uthålliga, jämställdhetsintegrerade och framgångsrika metoder har spridits till flera delar av Sverige och når ut till en av de grupper som står allra längst från arbets- och samhällslivet. Yalla Trappan och alla de kvinnor som är och har varit delaktiga i verksamheten inspirerar till bättre integrations- och jämställdhetsarbete och fler och växande sociala företag. Tack för att ni visar vägen!

Priset delades ut av Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag under konferensen Forum Jämställdhet.

Juryns ordförande Camilla Wagner kommenterar priset:
– Kvinnor som invandrat till Sverige med kort utbildning har svårare att komma i arbete än andra grupper. Yalla Trappan har nått fram till dem och gjort det möjligt för dem att bygga en yrkesidentitet, bli ekonomiskt självständiga och ta makten över sina egna liv. Det har positiva effekter för kvinnorna själva, för deras barn som ser sina mammor som förebilder och för det omgivande samhället.

I priskommittén sitter:

Alán Ali, ordförande MÄN

Anders Danielsson, landshövding Västra Götalands län

Anna Giotas Sandquist, ordförande Sveriges Kvinnolobby

Anna Serner vd Svenska Filminstitutet

Camilla Wagner, ordförande Forum Jämställdhet

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Lina Thomsgård, chef Stockholms Kvinnohistoriska

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062