23948sdkhjf

Krönika Jenny Kenneberg: "Vad gör du på jobbet"

Hur förklarar man egentligen det abstrakta i lagar och reglers betydelse för vårt samhälle?

Har du någonsin försökt förklara vad du gör på dagarna för ett barn? Jag har försökt – flera gånger faktiskt – men utan någon större framgång. Efter att ha varit med på kontoret en dag har barnen lyckats begripa så mycket som att mamma ”skriver på datorn”, ”är i möten” och ”pratar i telefon”. Det har även resulterat i att sonen slänger in ett ”mamma, du kan väl bara stämma dem” emellanåt, gärna i situationer när det inte känns helt bra. Men det är väl ett sätt att försöka få mamma att verka lite häftigare så hon i vart fall nästan kan mäta sig med kompisens mamma, som driver en butik.

Jag tror inte att det handlar om att just mina barn är särskilt obegåvade (som förälder är man naturligtvis övertygad om motsatsen) utan snarare om att mitt jobb är väldigt abstrakt för ett barn.

På vårterminen arbetade årskurs två i barnens skola med ”yrken” och uppmanade oss föräldrar att komma på besök och berätta om våra arbeten. Jag tycker att det är roligt att vara med i skolan när jag får chansen så jag frågade såklart sonen om han ville att jag skulle komma. Han skruvade lite på sig, sådär som barn gör när de försöker låta bli att göra oss föräldrar besvikna, och frågade sedan; ”mamma, vad ska du egentligen visa då?”. ”Det är kanske inte så roligt för barnen om du bara tar med dig din dator och sitter där och skriver”. Sedan berättade han om de andra föräldrarna som varit där och presenterat. Det var bland annat en polis med uniform och allt, en flygplanspilot och en sjuksköterska som kunde berätta och visa en massa saker från sjukhuset.

Men det häftigaste av allt var pappan som arbetar med marknadsföring och reklam. Han hade verkligen kommit in i klassrummet med den där wow-faktorn. Välkända varumärken och spännande berättelser – barnen var naturligtvis hänförda! Med rätta kan jag tycka också. Just den pappan hade varit i klassen dagen innan jag frågade sonen om jag skulle komma dit och jag förstår därför sonens tveksamhet, det gör jag verkligen. Vad hade jag att visa upp egentligen? En väldigt tjock bok med tunna sidor som rymmer Sveriges lagar är väl inte det mest spännande föremålet för ett gäng åttaåringar. Och hur förklarar man egentligen det abstrakta i lagar och reglers betydelse för vårt samhälle.

Jag avstod såklart från att åka dit och besparade därmed min son hans vånda, men jag tänker att kanske får jag chansen igen när de är lite äldre. För juridiken är ju ett riktigt spännande område och jag är ändå lite nöjd över mitt yrkesval. Att få samarbeta med engagerade företagare är otroligt roligt och jag har dessutom trevliga och duktiga kollegor på byrån. När vi, med vår erfarenhet och kunskap inom juridikens område, kan bidra till klienternas affärer känner jag själv att det har varit en riktigt bra dag på jobbet. Detta trots att jag och mina juristkollegor aldrig kommer kunna tävla med pilotbrillor, reklamfilmer och polisbrickor.

Jenny Kenneberg
Gör: Advokat och partner på Brick Advokat.
Inriktning: Specialiserad inom offentlig upphandling och avtalsfrågor.
Bakgrund: Jur kand vid Stockholms universitet. Har bland annat jobbat som notarie och föredragande på Förvaltningsrätten i Stockholm, advokat på Hellström Advokatbyrå och bolagsjurist på Swedavia.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062