23948sdkhjf

Victor Mannerholm Hammar: ”Aldrig så viktigt som nu att vara en modern arbetsgivare”

När definitionen av en arbetsplats inte längre förankras i en fysisk yta kommer nya typer av tjänster att efterfrågas och det moderna ledarskapet att omdefinieras. Victor Mannerholm Hammar ser hur arbetsplatsen genomgår ett paradigmskifte, boostat av pandemin.

För Victor Mannerholm Hammar blev pandemin en stor utmaning och samtidigt något av en katalysator. Plötsligt har alla dörrar öppnats för de idéer som hans team på EY jobbat med i flera år – en ny syn på vad som definierar framtidens arbetssätt och arbetsplats.

– Jag jobbar just nu med ett projekt i USA där vi blickar framåt, vad man ska ha för målbild för framtidens arbetsplatser. Hur kan arbetsplatsen i sig bidra till företagets resultat? Vad är syftet med att ha kontor och fastigheter i morgon? Vi talar om arbetsplatsupplevelse på samma sätt som kundupplevelse.

Victor Mannerholm Hammar
Gör:
Director på EY med arbetsplats- och fastighetsutveckling som specialitet.
Bakgrund: Civilingenjör i industriell ekonomi, kandidatexamen i företagsekonomi. Certifierad Vested deal architect från University of Tennessee. Ordförande för IFMA i Sverige.

Victor menar att en modern arbetsplats i första hand ska skapa nöjda medarbetare. Nöjda medarbetarna är ofta mer engagerade, vilket spiller över till företagets kunder och därmed resultatet.

– En arbetsplats handlar om så mycket utöver själva byggnaden som arbetssätt, it, teknologi, vision och strategi. Allt är lika viktigt och behöver hänga ihop för att skapa en positiv helhet, säger Victor.

Trenden med att jobba hemma, på kontorshotell eller kafé har utvecklats enormt senaste decenniet och sannolikt blir våra nya pandemijobbrutiner spiken i kistan för kontorsarbete enligt 1900-talsmallen. Och början på något helt nytt. Det nya normala handlar inte om att antingen jobba hemma eller på kontor.

– Vissa dagar har man kanske ett möte på kreativ hub någonstans, andra är man på kontoret eller så jobbar man från, tja, Nice. Man kan ju koppla upp sig överallt och ses digitalt. Vi kommer ändra hela vårt sätt att tänka kring arbetsplatsen. Att åka till kontoret 8–17 kommer inte vara en självklarhet.

Den nya friheten lär uppskattas av många, men långt ifrån alla. För företagsledare gäller det att snabbt skapa system så att alla medarbetare känner sig trygga med hur, var och när de ska arbeta. Och varför. Chefer med stort kontrollbehov kommer snart vara lika passé som stämpelklockor. En beteendeförändring på alla nivåer följer med det flexibla yrkeslivet och ställer nya krav på ledarskapet.

– Man kommer ändra uppfattning om vad att leverera innebär och se mer till resultatet än till aktiviteterna. Vi kommer att arbeta ännu mer än idag med feedback och coachning. Och jag tror det här kommer tilltala en ny generation. För dem är det redan en självklarhet. De som kommer in på arbetsmarknaden just nu gör det med andra premisser.

Mer flexibilitet ställer också enorma krav på företag och underleverantörer inom till exempel FM.

– Vi kommer se ännu fler digitala lösningar och sensorlösningar. Och i och med att digitaliserade lösningar blir alltmer etablerat behövs nya kompetenser.

För företagen finns alla möjligheter att börja med det nya normala nu. Tekniken finns, det är bara vårt mind-set som måste ändras.

– Vill de anställda få lunch och arbetsmaterial hemlevererat? Behövs ny utrustning så man kan stå och jobba hemma? Det här en utmaning för arbetsgivaren som också kan bli en konkurrensfördel. Och inom FM öppnas möjligheter till nya typer av superflexibla servicetjänster som medarbetare uppskattar, oavsett var de jobbar.

Vad är då strategikonsultens bästa råd till pandemiparalyserade företagare?
– Att gå tillbaka till sina strategier. Lade vi om något i företagsstrategin på grund av covid? Och har i så fall strategin för hur vi arbetar och syftet med arbetsplatserna uppdaterats för att stötta den nya företagsstrategin? Har man inte gjort det nu så är det hög tid. Det har aldrig varit så viktigt som nu att tänka strategiskt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.203