23948sdkhjf

Sjukhusgolv – en smitthärd

Golven i ett sjukhusrum kan förorenas med antibiotikaresistenta bakterier inom några timmar efter patientens intag. Det visar en studie från Cleveland VA Medical Centre, rapporterar ECJ om.

Enligt rapporten finns det bevis som säger att organismerna kan överföras till patienterna, trots ansträngningar som görs för att förhindra detta.

I studien spårade forskarna föroreningsnivåer i rum som upptogs av 17 nyligen inlagda patienter. Varje rum rengjordes grundligt och patienterna screenades för MRSA samt andra sjukvårdsrelaterade bakterier innan miljöerna testades.

Forskarna observerade sedan patienternas interaktion med vårdpersonal och utrustning, samlade kulturer från deras strumpor, sängar och andra ytor samt golvet.

Inom 24 timmar hade ytorna i nästan hälften av rummen testats positiva för MRSA. Och inom fyra dagar efter intag identifierades smittämnen som MRSA, C. difficile och vankomycinresistenta enterokocker (VRE) i 58 procent av patientrummen.

Föroreningarna började ofta på golvet men förflyttades med tiden till patientens strumpor, sängkläder och närliggande ytor.

– Om bakterierna stannade på golven skulle detta inte ha någon betydelse, men vi ser tydliga bevis på att organismerna överförs till patienter, trots våra nuvarande kontrollinsatser, säger författaren till studien Curtis Donskey, till tidningen ECJ.

– Handhygien är avgörande men vi måste också utveckla praktiska metoder för att minska underskattade källor till smittämnen för att skydda patienter.

I en relaterad studie rapporterade författarna liknande resultat på covid-19-avdelningar. Här hittades coronavirus på golv och på personalens skor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.332