23948sdkhjf

Coronarent med vatten och salt

Rengöringsprodukten Egret EO Blaster har nu testats och bekräftats göra viruspartiklar avdödade, med andra ord funktionsodugliga och ej smittsamma.

Svenska Häger Group AB lanserar nu Egret EO Blaster, en rengöringsprodukt bestående av så kallat EO-vatten, elektrolyserat vatten som framställs av vanligt kranvatten och bordssalt. Produktutvecklingen har pågått en längre tid med support via Kickstarter och nu är produkten också testad av SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Studien bekräftar att Egret dödar SARS-CoV-2, coronaviruset som orsakar covid-19. I testet avdödades 99,9 procent av viruspartiklarna, med andra ord gjorde vätskan partiklarna ej smittsamma.

Den aktiva substansen i EO-vatten är hypoklorsyra (HOCl), som är en naturlig del av det mänskliga immunförsvaret och ofarlig för människor och djur. EO-vattnet har en rengörande och desinficerande effekt och är effektiv mot alla typer av svamp, bakterier och virus, inte bara covid-19.

– Via sprayfunktionen används vätskan direkt från den tillslutna behållaren och funktionen gör det möjligt att både rengöra och desinficera såväl större ytor som trängre utrymmen snabbt och enkelt. Det är dessutom kostnadseffektivt. Istället för att köpa vätskan färdig kan man nu producera den själv med bara salt och vatten, säger Juan Vallejo, styrelseordförande för Häger Group AB.

Tekniken för att ta fram elektrolyserat vatten är känt sedan 1800-talet och har använts bland annat för rengöring av sår, eftersom lösningen inte orsakar sveda. Den torkar heller inte ut huden på samma sätt som alkohol. Häger Group menar att skälet till att EO-vatten inte har nyttjats mer tidigare, är att tillverkningen krävt stora maskiner som varit dyra att köpa in och hållbarhetstiden på EO-vatten är relativt kort.

Egret är å andra sidan relativt liten. Den rymmer 800 ml vatten som blandas med 5 gram salt som efter elektrolysen är hållbart i 6–8 timmar. Elektroden är anpassad för att använda göra EO-vatten upp till tre gånger per dag i tre år. Därefter bör elektroden bytas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094