23948sdkhjf

Mimbox testas i 11 000 tvättstugor

Mimblys prisbelönta innovation för vattenåtervinning och filtrering av mikroplaster testkörs i Sverige.

Göteborgsbaserade cleantech-bolaget Mimbly går in i nästa fas i utvecklingen av Mimbox. Mimbox är en produkt som kan kopplas till både nya och äldre kommersiella tvättmaskiner och därmed återvinna upp till 70 procent av vattnet, spara energi och filtrera bort mikroplatser som frigörs när syntettyger tvättas.

Den uppkopplade Mimboxen visar kunderna hur stora besparingar som har gjorts, sett till såväl ekonomi som miljö. Behållaren framtill på lådan visar och tömmer de insamlade mikroplasterna och displayen visar mängden vatten som sparats. Plattformen gör det också möjligt att skapa en digital monitorering av de anslutna tvättmaskinerna.

Mimbly har nyligen fått anslag från European Innovation Council på 19 miljoner kronor.

– Med denna finansiering i ryggen kommer fullt fokus ligga på att kommersialisera Mimboxen. Vi har flertalet kunder som väntar på sina produkter och vi kommer efter de kommande piloterna att starta produktion, där vi redan har en riktigt bra produktionspartner i Sverige. Det känns det oerhört roligt att kunna växa bolaget genom att anställa flera grymma medarbetare som tror på vision om plastfria vatten i vår natur, säger Isabella Palmgren, vd och medgrundare.

Under vintern startar Mimblys andra, och storskaliga, pilotprojekt i samarbete med Podab. I dagsläget har 22 företag anslutit sig till projektet, exempelvis Coor Facility management, Lundbergs, Bostadsbolaget och Stena fastigheter. Totalt omfattas 11 000 tvättstugor.

Podab har varit en partner till Mimbly under flera år men Mimboxen går att ansluta till tvättmaskiner från vilket företag som helst.

– Det hade inte varit bra för projektet om vi försökte göra den exklusiv för endast Podabs produkter. I pilotprojektet som är aktuellt nu ska den därför testas både på våra maskiner och andras, säger Jimmy Nilsson, vd för Podab.

Förhoppningen är att Mimbox ska kunna lanseras i stor skala i slutet av 2021.

 

 

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.251