23948sdkhjf

Norrländsk nykomling satsar högt

Med fokus på kvalitet och lokalkännedom ska Mittstäd erövra halva Sverige, det vill säga allt norr om Gävle. Och grundaren känner sin marknad väl.

I en tid när många städföretag kämpar för sin överlevnad väljer Lars Holmlund att starta eget.

– Visst är det lite läskigt med coronan, men jag tror att tajmingen är rätt. Just nu har många förstått vilken viktig samhällsfunktion städ är. Det saknas även en lokal aktör i Norrland, inte minst på de mindre orterna, och jag har ett nätverk på sexton orter från Gävle till Kiruna. Så jag ser ljust på framtiden.

Lars Holmlund har tidigare jobbat med tjänsteföretag och rekrytering och de senaste fyra åren som försäljningschef på Norrlands miljövård. När Coor köpte Norrlands miljövård i oktober 2019 förändrades också hans roll.

– Jag fick fokusera på integrationen mellan Coor och Norrlands. I maj var det uppdraget klart och det fanns ingen självklar roll för mig. Dessutom sitter ju Coor i Stockholm och jag vill inte flytta från Sundsvall.

Planerna på att starta eget tog fart. Tillsammans med vännerna Petter Boström och Andreas Fornell tog Mittstäd i Norrland form under sommaren 2020. Petter och Andreas är också vd respektive förvaltningschef i Peritas, en fastighetskoncern som äger, förvaltar och utvecklar fastigheter inom kontor, industri, lager, handel och bostäder.

– De är en perfekt partner, vi har samma värderingar. Mittstäd ska inte fokusera på lägsta pris utan vad man får för pengarna, precis som de gör med sitt fastighetsbolag, de satsar på design och kvalitet.

Mittstäds första kund blev också Peritas som köper städning av kontor, trappor, kontorshotell och hyresfastigheter.

– Vi ska nischa oss tydligt. Det måste man göra för att vara bra. Just nu är vårt fokus att etablera oss inom städbranschen men på sikt kommer vi inte bara hålla rent inne i fastigheter, utan även fokusera på tjänster inom fastighetsförvaltning.

Mittstäd kommer att profilera sig hårt mot kvalitet, miljö och arbetsmiljö, något som Lars Holmlund tar med sig från åren med Norrlands miljövård.

– Norrlands var väldigt duktiga på var att ta hand om personalen. På andra städfirmor jobbar folk kanske några år, Norrlands hade anställda som jobbat i över 20 år. Det var där jag fick lära mig hur kul den här branschen är, och att städning är ett hantverk som man måste göra med passion om det ska bli bra.

I början av november kommer Mittstäd att vara sex anställda inklusive Lars; två personer på administration och tre lokalvårdare. Men fler ska det bli. Lars Holmlund avser att anställa cirka 15 personer under 2021 och rekryteringen har påbörjats. Ett flertal kundavtal har skrivits under hösten och Lars Holmlund planerar även för uppköp.

Sedan starten i augusti har grundaren krattat manegen för en växande verksamhet. En lokal i centrala Sundsvall står snart klar, där personal kan ses, fika och luncha, med duschrum och tvätthall. Och nödvändiga maskiner och digitala verktyg finns på plats.

– Jag är otroligt tekniskt intresserad och varje fredag får alla testa alla nya maskiner, det är jättekul.

Mittstäd Norrland har också skrivit avtal med Tengella för att kunna bygga en struktur för drift och administration.

– Vi använder även ett digitalt planeringsverktyg där vi kan rita in våra kunders lokaler och därmed ge vår personal de bästa förutsättningarna för att kunna göra ett bra jobb. Även om Mittstäd är nystartat är det redan i nuläget klätt med den stora kostymen. Vi är redo för att expandera.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11