23948sdkhjf

Rent ut sagt med Marléne Eriksson

Med Rent hus blev hon känd för hela svenska folket och idag ser vi henne titt som tätt i TV 4:s Nyhetsmorgon.

Genom tv-serierna Rent hus och Sveriges städmästare fick Marie-Louise Danielsson-Tham och Marléne Eriksson svenska folket att skamset syna sina smutsiga vrår – men också upptäcka den glädje och tillfredsställelse som städning kan ge. På köpet följde en renässans för husmorsknep och traditionella rengöringsprodukter som ättika, citron och bikarbonat.

Tio år senare driver Marléne Eriksson fortfarande sitt städföretag Fejax men har också blivit landets hetaste instagram-influencer när det gäller städning.

Du lyckas verkligen förmedla kärlek och entusiasm över städning. Hur kommer det sig att du älskar att städa?

– Oj, jag vet inte … Jag älskar när det är rent överallt och var sak är på sin plats. Det har jag alltid gjort. Jag vill ha ordning och reda och det gäller allt här i livet. Det rensar hjärnan. Jag tror att nästan alla människor blir frustrerade när saker ligger framme.

Vad är det vanligaste misstaget som privatpersoner gör när de städar?

– Många börjar överallt samtidigt och då blir det varken hackat eller malet. Man ska ta ett rum i taget och se till att man har bra redskap, då känner man sig nöjd. Och en liten belöning när man är klar är aldrig fel, kanske en kopp kaffe med kaka.

Innan Rent hus började sändas 2008 talades det knappt om städning i Sverige. Har allmänhetens syn ändrats sedan dess?

– Oh, ja, det är två skilda världar nu mot för tio-femton år sedan! Det finns ett jättestort intresse för städning och människor har mycket mer miljötänk. Det handlar både om att vårda saker som man har och vilka produkter man använder. Vi har 21 000 instagramföljare och får extremt mycket frågor, framför allt om hållbara produkter. Folk vill veta vad de spolar ned i avloppet.

Många städbolag har tuffa tider just nu. Hur ser du på framtiden som företagare?

– Jag tror att människor fått en annan syn på städning och hygien på grund av covid-19. Man upptäcker hur viktigt det är med städning, både hemma och på andra ställen.Det är också många som jobbar hemma eller är permitterade. Då har man mer tid för att städa och sätter en högre status i hemmet. Man kanske börjar mangla lakan och upptäcker ur skönt det är med hotellkänslan av nymanglade lakan. Den känslan kommer man vilja ha kvar när man börjar jobba igen, och då kanske man behöver anlita hjälp.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063