23948sdkhjf

Toalettsatsning i Tokyo

Nu får Shibuyas shopping- och nöjeskvarter allmänna toaletter som är väl värda ett besök – även om inte naturbehoven trycker på.

Med support av The Nippon Foundation ska 17 toaletter i stadsdelen Shibuya förvandlas till Tokyos snyggaste och mest spektakulära hygienanläggningar. Totalt 16 kreatörer och arkitekter har anlitats för att skapa toaletter värdiga den japanska traditionen av renlighet och design.

De senaste veckorna har sju toaletter öppnats för allmänheten och resterande ska vara klara 2021. Ett genomgående tema för de som står klara är visioner om trygghet, tillgänglighet och inkludering.

Arkitekten Shigery Ban har skapat två toaletter med färgade glasväggar som är transparanta när de inte används och ogenomskinliga när man gått in och låst om sig. Shigeru Ban menar att det allra viktigaste för nödiga besökare är att diskret kunna ta reda på om en toalett är upptagen och välstädad. Något som besökaren enkelt kan konstatera utifrån. Kvällstid lyser det färgglada glaset som lanternor och bidrar till trivseln i området.

Tadao Ando har tagit fasta på säkerhetsaspekten i en cirkelformad byggnad. Öppna genomgångar följer den rundade ytterväggen, där vinden och dagsljuset släpps igenom fritt och lokalen saknar mörka skrymslen som kan orsaka oro.

Den mest komplicerade ytan fick New Yorkbaserade designern Nao Tamura: en smal kilformad area längs en tågperrong. Nao Tamura har inspirerats av LGBTQ-rörelsen och den knallröda, veckformade byggnaden representerar designerns förhoppning om ett mer tolerant samhälle. Hon menar att badrummet är ett ställe för fysiska behov som är universella för alla, oavsett ålder, nationalitet, religion, sexuell identitet eller hudfärg.

Arkitekturen har influerats av origata, det traditionella japanska sättet att slå in presenter.

– Designen blir en symbol i sig, en gåva till Shibuyas besökare som kommer från många länder, och speglar min vision om en plats som är trygg och välkomnande för alla, menar Nao Tamura.

Självklart är städpersonalen klädd för att matcha de designade toaletterna, i overaller formgivna av modedesignern Niko.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078