23948sdkhjf

Ny digital städutbildning

Lyssna, titta och öva när och där det passar dig. Nya utbildningen Städkörkortet är helt digital och kan även kompletteras med en skräddarsydd kurs i yrkessvenska.

Tre rutinerade branschrävar med lång erfarenhet av utbildning har slagit sig samman för att skapa en oberoende basutbildning för städbranschen.

– Utbildningen består av städpoddar med olika teman, där jag blir intervjuad av en journalist, och tre filmer, säger Christina Holmefalk som driver Vamos Viajes, ett utbildnings- och konsultföretag nischat mot städbranschen.

Till sin hjälp har Christina Holmefalk också haft Anita Nordlund på Wacano, som är specialiserad på just utbildningspoddar.

Poddarna och filmerna belyser allt från allmän städplanering, hemstädning och ergonomi till kunskap om material, ytor och rengöringsmetoder och hållbarhetsaspekter inom såväl städning och arbetsmiljö som produkter. Dessutom finns ett avsnitt som fokuserar på hälsa, service och arbetsetik. Varje film och podd avslutas med ett självtest.

– Städkörkortet ska vara ett alternativ för SRY och PRYL, det vill säga en enklare, tydligare utbildning med filmer och poddar där eleverna och arbetsledarna kan lyssna. Sedan kan vi också koppla på en praktisk utbildning som jag gör i samband med att de prenumererar på städkörkortet i tre månader, säger Christina Holmefalk.

För att förstärka utbildningen har Christina Holmefalk och Anita Nordlund även samarbetat med Lotta Simonsson på utbildningsföretaget Swedish4u, som tagit fram en skräddarsydd språkkurs, baserad på Städkörkortets poddar och filmer.

Lotta Simonsson är SFI-lärare och har jobbat med yrkessvenska i många branscher.

– Den här kursen är speciellt riktad mot Städkörkortet och vänder sig till dem som behöver språkstöd för att ta till sig informationen i form av ordkunskap, läsförståelse, hörförståelse och grammatik. Alla språkövningar är självrättande, berättar Lotta Simonsson.

Kursen i yrkessvenska studeras i en digital lärportal och kursen tar även upp vardagssvenska som förekommer i fikarum, mejl och sms. En del av språket som ibland kan vara svårt att tolka för den som är ny i landet.

– För att utföra sitt jobb behöver man inte bara kunna ord för städredskap, metoder och olika typer av smuts. Man ska också veta vad olika möbler heter och kunna hitta nyanserna i språket för att kommunikationen ska fungera, säger Lotta Simonsson.

Utbildningarna är pinfärska och kommer inom kort på marknaden genom Vamos Viajes och Swedish4u samt Wacano.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078