23948sdkhjf

Föreslår särskilt rutavdrag för äldre

Alla tjänster som utförs i hemmet bör vara avdragsgilla för personer över 65 år. Det föreslår Almega som har frågat seniorerna.

Antalet personer över 80 år kommer att öka med 50 procent under de kommande nio åren vilket innebär fler som behöver stöd för att klara vardagen.

Arbetsgivarorganisationen Almega har frågat seniorerna och drar slutsatsen att ett särskilt rutavdrag för äldre bör införas.

– Rutavdraget har sedan införandet 2007 skapat nya företag, nya arbetstillfällen och gjort svarta jobb till vita. Rutanvändarna blir ständigt fler. Rutreformen går att utveckla ytterligare, säger Evelina Kogsta, näringspolitisk expert på Almega, som har skrivit rapporten "Ge mer stöd till seniorer i vardagen – Inför ett särskilt rutavdrag för äldre". Den presenteras idag den 15 juni.

Almega har genomfört en enkätundersökning bland SPF Seniorernas medlemmar (en av Sveriges största seniororganisationer).

Undersökningen visar att två av tre seniorer använder rut-avdraget medan 87 procent tror att deras behov av tjänsterna kommer att öka. Dessutom är hela 84 procent positiva till ett rutavdrag som omfattar alla typer av tjänster som utförs i bostaden.

Av undersökningen framgår även vilka tjänster som främst efterfrågas i ett utökat seniorrut – alltifrån städning av dödsbo och matlagning till reparation av hushållsmaskiner och utökade trädgårdstjänster.

– Förutom ett större inflytande över sin vardag skulle de äldre få ökade möjligheter till oberoende och trygghet. Förhoppningen är också att fler äldre skulle kunna arbeta längre upp i åldrarna om de fick mer avlastning med hushållsnära tjänster, säger Evelina Kogsta.

Konstruktionen av ett seniorrut är enkel enligt Almega – alla tjänster som utförs i hemmet blir avdragsgilla för personer över 65 år.

– En viktig effekt av seniorrut är också de nya arbetstillfällen som reformen skulle medföra, inte nog så viktigt när Sverige ska återstartas efter coronakrisen, säger Evelina Kogsta.

– Seniorrut skulle inte innebära några nya offentliga utgifter utan istället skapa nya arbetstillfällen. Sverige står inför en stor demografisk utmaning och ett seniorrut skulle vara en viktig del av lösningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.267