23948sdkhjf

Golvvård gynnar klimatet

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Enligt en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet, på uppdrag av bl a golvföretaget Bona, är förnyelse av trä- och plastgolv mycket bättre för miljön än att lägga ett nytt golv.

Livscykelanalysen visar att golvvård bidrar till att koldioxidavtrycket minskar med 75% jämfört med att byta till nytt golv.

Vårdar man ett PVC-golv på rätt sätt kan man minska koldioxidutsläppen med upp till 92 procent jämfört med om man måste lägga nytt golv, enligt rapporten.

Att underhålla och sköta om befintlig golvyta sparar dessutom in på resurser som förbrukas i samband med nya golv, som transport, elanvändning, förbrukningsvaror och material med minst 90 procent.

Varje år byts 25 miljoner kvadratmeter golv ut i svenska offentliga och kommersiella byggnader. IVLs forskningsrapport "Increasing resource efficiency in the Swedish flooring industry through floor refinishing", visar att förnyelse och skötsel av golvytor kan bidra till en betydande minskning av koldioxidutsläpp, sänka resursförbrukningen och bidra till en cirkulär ekonomi.

– Normen idag är nytt och fräscht. Försäljning av nya golv stöttas av den linjära affärsmodell vi har i byggbranschen idag och ofta upplevs omvårdnad och förnyelse som krångligare att offerera, säger Maria Ahlm, författare till rapporten vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Vår analys och handlingsplan visar inte bara att förnyelse av golv minskar koldioxidavtrycket. Det rekommenderas dessutom som ett kraftfullt alternativ för att öka resurseffektiviteten i den svenska golvindustrin.

– Rapportens livscykelanalys ger en helhetsbild och visar tydligt att slipning och ytbehandling av en golvyta i PVC eller trä är betydligt mer hållbart än att lägga in nytt, säger Björn Johansson, miljöchef, Bona.

Om studien

Studien analyserade potentialen i att minska det totala koldioxidavtrycket genom att förnya golv istället för att ersätta det. Forskningsprojektet genomfördes under 12 månader med fokus på den svenska golvmarknaden och den nationella byggbranschen i Sverige.

Den första delen av rapporten granskar miljöpåverkan av behandling av hårt trä och PVC-golv i en livscykelanalys.

Resultatet jämförs med effekterna av att producera och installera nytt golv sett till naturresurser och koldioxidutsläpp. Resultatet bevisar att omvårdnad och förnyelse av golv kan minska klimatpåverkan och minimera resursanvändningen, jämfört med att producera och installera nytt golv.

I den andra delen av studien presenteras en strategisk handlingsplan för att få fler i golvbranschen att arbeta med golvvård. Den beskriver vilka åtgärder som behövs för att överbrygga hinder som finns idag. Handlingsplanen har utvecklats tillsammans med intressenter från golvbranschen inklusive materialleverantörer, fastighetsägare, arkitekter och entreprenörer.

Bona är initiativtagare till studien och tog kontakt med IVL. Innan det gemensamma projektet godkändes gick man igenom IVLs interna process. Företaget har varit delaktig i studien genom att tillsammans med andra företag i branschen komma med input.

Studien har finansierats delvis av Bona samt av Stiftelsen Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning (SIVL), men IVLs arbete och forskning har inte påverkats av Bona. 

Rapporten finns nu tillgänglig på: https://www.ivl.se/download/18.34244ba71728fcb3f3f55c/1591698624122/B2385.pdf

Om Bona

Familjeägda Bona levererar produkter för installation, renovering, underhåll och restaurering av premiumgolv sedan 1919 och var först i branschen att erbjuda komplett system för vattenburen ytbehandling av trägolv och golvvårdsprodukter. Omsättninngen uppgick 2019 till 2,8 miljarder kronor.

Håll dig uppdaterad med Rent

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Klart med ny vd för Samhall

Ny digital städmässa

Den 8-10 september genomförs Cleaning Interactive TM – världens första virtuella mässa för städindustrin.

Scandinavian XPO väljer Inspira

Ännu ett lokalvårdsavtal

Digital kunskapsbank om hygien i fem branscher

Arbetsmiljöverket inspekterar städbranschen

Med anledning av Covid-19 ska Arbetsmiljöverket genomföra närmare 300 inspektioner för att identifiera smittrisker för städpersonal, ordningspersonal och väktare samt i butiker och apotek.

Nyhetsbrev

Vi väntar på din nominering

Tiden för att nominera till årets Clean Bright Awards är på väg att gå ut. För att du ska hinna komma in med din nominering förlänger vi nomineringstiden till den 3 juli.

Arkiv

Ny styrelseordförande i MIAB

Coor förlänger IFM-avtal

Coor har arbetat med Telia Company i Norden i mer än tio år och förlänger nu avtalet i ytterligare fem år.

Kraftigt ökade kostnader för hotellstädning

Nya krav på mer städning som en följd av coronaepidemin kan kosta hotellbranschen i USA upp till nio miljarder dollar per år, enligt en rapport.

Prisas för innovativ app

HomeMaid köper Wimix Resurs

Rimab anställer för nytt uppdrag

Västra Götalandsregionen i Skaraborg har valt Rimab Facility Service AB för sin lokalvård och verksamhetsnära tjänster framöver.

AnnaCarin Grandin ny koncernchef på Coor

AnnaCarin Grandin tillträder som koncernchef i Coor den 1 augusti 2020. Hon efterträder Mikael Stöhr som valt att lämna bolaget.

Plus

Söker ständigt nya miljövänliga metoder

Rent har pratat med Mattias Sjölander, tjänsteutvecklare på Inspira, om hur han ser på kemikalie-användning och miljömärkning.

Fallolyckor fortfarande vanligast

Städare testar elcykel

AI ska kontrollera handtvätt

Föreslår särskilt rutavdrag för äldre

Alla tjänster som utförs i hemmet bör vara avdragsgilla för personer över 65 år. Det föreslår Almega som har frågat seniorerna.

Krönika: "Undvik generella beskrivningar i upphandling"

Golvvård gynnar klimatet

Enligt en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet, på uppdrag av bl a golvföretaget Bona, är förnyelse av trä- och plastgolv mycket bättre för miljön än att lägga ett nytt golv.

Plan för säkrare arbetsplats

Satsar på återvinning av pappershanddukar

Konsultföretaget Sweco inför återvinning av pappershanddukar på sitt kontor i Göteborg.

Plus

Verksamheten fortsätter som tidigare

Sedan den första maj är Servicecompagniet ett helägt dotterföretag till Inspira som förvärvar resterande 50 procent från Sesab Service och Skaraborgs Städ.

Plus

Läs eller lyssna på "feel-good" om städning

Sodexo får uppdrag av Länsförsäkringar

Västeråsföretag satsar på ishockey

Sodexo lanserar stödprogram

2

Vilka masker skyddar bäst?

Se alla Företagens egna nyheter

Moppsystem för framtiden

Laxå kommun satsar på miljön

Passa på att utbilda dig i sommar!

Platser kvar på Öppna kurser hos Borago!

Nyheten Whiz är robotdammsugaren för professionellt bruk

Professionella lokalvårdsutbildningar på distans!

DIRO är ett Bra Miljöval – Naturskyddsföreningen

Ytdesinfektion snabbt och enkelt med nya i-cover

Nilfisk re-lanserar ångtvättar

Gipeco Ny produkt Chick Multides

Äntligen är det officiellt, Tersano besegrar Corona!

Tersano ozonvatten på toppen av testerna

Trappstädning och Hygienutbildning

Hygienutbildning via Borago

Hygienutbildning på distans via Städakademin

Desinfektion med miljövänligt ozonvatten

Oberoende tester visar toppresultat

Vi har utbildningar som passar medarbetare i olika roller!

Borago inleder samarbete med Hygiene Diagnostics

Supplies Direct Malmö

Bättre resultat hos Tierpsbyggen med digitala städverktyget

Är du ledare inom städ- och service?

Världslansering av Duotex® nya produkter!

Fördelar med att använda skumtvål

Kompetens för städbranschens tjänstemän

Sänd till en kollega

0.11