23948sdkhjf

Toalettproblem efter lockdown

Toaletter och vattenlås som inte används under en lång tid kan innebära problem när man ska öppna upp dem igen.

European Cleaning Journal har intervjuat Paul Wonnacott, vd för en leverantör av bl a toalettutrustning, om hygienfrågor, särskilt i toalettutrymmen, efter många veckors corona-lockdown.

Jag kan se när ägare och FM-ansvariga återvänder till lokaler som varit stängda i veckor och möts av en gräslig lukt (avlopp) samt tecken på fläckar och bakterier. Avlopp behöver spolas igenom med jämna mellanrum för att inte börja lukta. Annars kan med tiden urinsyra bli ett problem.

Urinsyra, en biprodukt av ruin, kan byggas upp och i värsta fall blockera avloppsrör.

Stillastående vatten i ledningar som inte används kan invaderas av bakterier. Stänk och spill kan ha tagit sig ned mellan golvplattorna. Även välventilerade toalettrum kommer inte att känns särskilt "fräscha".

Paul Wonnacott föreslår en ordentlig grundstädning och att rören behandlas med medel som kan bryta ned organiskt avfall vid källan. Då kommer också eventuell dålig lukt att försvinna.

– Om coronapandemin har lett till något är det att en ren toalett inte bara är "önskvärt" utan nu också nödvändigt, säger han till ECJ.

Ohygieniska toaletter ger alltid ett dåligt intryck av ett företag/en verksamhet.

Han tror att vi kommer att få se mer automation i offentliga toaletter. Det beröringsfria toalettrummet hade redan innan coronapandemin börjat dyka upp i byggnader och det kommer nu att hamna allt mer i fokus. Manuella dispensrar behåller sin plats av kostnadsskäl men kan kompletteras med antibakteriell teknik (ytbehandlingar).

Förutom sensordrivna kranar och tvåldispensrar tror han att automatiska dörrar är framtiden och där utrymme finns och designen tillåter men där trafiken är hög, inga dörrar alls.

– Det kostar förstås, men kunder är redan mycket mer medvetna om hälsa och säkerhet. Även om vi nu möter en post-pandemisk finansiell krasch måste verksamheter fokusera sina insatser och sina pengar på renlighet och att begränsa spridning av sjukdomar på toaletter och i kök samt i allmänna utrymmen. säger Paul Wonnacott.

Alla tagytor och knappar kommer i sinom tid att ersättas av automatiska lösningar som alla måste servas ofta för att behålla funktionen. Kravprofilen för städbranschen har skärpts – nu måste vi leverera.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Orbotech värvar tio: ”Vi går mot strömmen och lägger nu in nästa växel”
Föreslås till Clemondo
L&T får nytt uppdrag av Region Dalarna
Älvis Städ växer med ny filial
Städbolag tappar kommunala uppdrag efter omfattande brister
Textilia växer med tvätteri i Vetlanda
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.112