23948sdkhjf

Dansk studie visar smittspridningen

Risken är större att smittas av coronaviruset om du arbetar som lokalvårdare än om du arbetar inom social- och sjukvårdssektorn.

Det visar färsk statistik från det danska smittskyddsinstitutet, SSI.

– Det är tydligt att det är de yrkesgrupper som har hållit hjulen rullande som har blivit sjuka, samtidigt som tjänstemännen stannat hemma, säger Pernille Tanggaard Andersen, professor i folkhälsa.

I Danmark kan man nu, genom att analysera 236 867 test som gjorts i landet, presentera siffror som visar vilka yrkesgrupper som under de senaste månaderna löpt störst risk att smittas med coronaviruset.

Statistiken visar att personer inom transportsektorn, t ex busschaufförer, har drabbats hårdast. Över fyra procent inom den yrkesgruppen har testats positivt för covid-19.

Strax därefter kommer lokalvårdare. Av de testade har 3,6 procent visat sig vara smittade.

– Vi talar om arbetare som har varit på jobbet under hela coronakrisen. Om man exponeras hela tiden, vilket till exempel busschaufförer gör, så är risken att smittas betydligt högre. Det visar de här talen, säger Pernille Tanggaard Andersen, som är professor i folkhälsa vid SDU, Syddansk Universitet, till tidningen Fagbladet3F.

När det gäller offentligt anställda inom administration har bara 1,86 procent av de testade konstaterats vara smittade.

– Det är tydligt att det är de yrkesgrupper som har hållit hjulen rullande som har blivit sjuka, säger Pernille Tanggaard Andersen.

Men vården då? På det stora hela är talet inte så högt faktiskt. Inom sektorn social- och sjukvård har 3,25 procent av de testade visat sig vara smittade. Men inom sektorn skiljer det sig rejält. Av de som testats som arbetar inne på sjukhus är siffran 6,05 procent.

– Om vi ska lära oss något av den här pandemin är det att nästa gång vi drabbas är det inte bara personer inom social- och sjukvårdssektorn som ska ha tillgång till skyddsutrustning och utbildning i att skydda sig. Det kan rädda liv, säger hon.

SÅ DRABBAS OLIKA ARBETSGRUPPER – ETT URVAL

Transportsektorn: 6018 testade – 242 smittade - 4,02%

Lokalvård: 8 591 testade – 309 smittade - 3,60%

Handel: 19 957 testade – 674 smittade – 3,38%

Social- och sjukvård: 104 433 testade – 3 391 smittade – 3,25%

Administrativa sektorn: 23 645 testade – 439 smittade – 1,86%

Lant- och skogsbruk: 989 testade – 16 smittade – 1,62%

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109