23948sdkhjf

"Tjänstesektorn i fritt fall"

"Sveriges företag och samhälle går just nu igenom den värsta krisen vi sett under vår livstid. Nio av tio varsel sker i tjänstesektorn", kommenterar Almegas vd, Thomas Erséus.

Thomas Erséus, Almegas vd, beskriver läget för Almegas medlemsföretag som oerhört allvarligt.

– Tjänstesektorn är i fritt fall, det visar inte minst KI-barometern och Swedbanks inköpschefsindex. Tjänstesektorn står för 52 procent av BNP och 9 av 10 nya jobb har skapats i tjänstesektorn de senaste tio åren. Sedan den första mars i år har även 9 av 10 varsel skett i tjänstesektorn.

Vilka branscher har drabbats hårdast?

– Vissa branscher har påverkats direkt av myndigheternas restriktioner, t ex resebranschen och hotell- och restaurangbranschen med spridningseffekter till andra branscher. Det finns ett stort beroende av exempelvis städbolag som servar hotell- och restaurangnäringen, som nu blir av med sina uppdrag. Dessutom finns det branscher som påverkas av att Sveriges gränser mot omvärlden har stängts och att internationell handel försvårats, det handlar främst om industri- och teknikkonsulter, IT-konsulter och bemanningsföretag. Jag skulle säga att de flesta branscher står inför stora utmaningar framöver.

Vilka frågor är det som era medlemmar vänder sig till er med?

– I början av året var det väldigt mycket smittorelaterade frågor, nu handlar frågorna mer om uppsägningar på grund av arbetsbrist. Vår telefonrådgivning får ungefär åtta gånger så många samtal om arbetsbrist idag som förra året. Många frågor handlar också om hur man tar del av olika stödåtgärder.

När det gäller regeringens hantering av krisen vill han ge beröm för att man stängt ner samhället på ett balanserat sätt.

– Däremot var de ganska sena med att införa stödåtgärder. De åtgärder som först kom handlade främst om lån och ganska begränsade insatser. Till exempel var det bara tillåtet att korttidspermittera anställda upp till 60 procent vilket vi ansåg som otillräckligt eftersom många tjänsteföretag har drabbats hårt och behöver mer omfattande permitteringslösningar.

Nu har regeringen höjt permitteringsgraden till 80 procent vilket är positivt, men vi vill gärna se en möjlighet att permittera till 90 eller helst 100 procent som i våra nordiska grannländer.

– Inom en snar framtid bör regeringen och myndigheterna börja lätta på olika restriktioner, förutsatt att det kan ske under kontrollerade former. För att ekonomin ska rulla igång igen krävs sedan åtgärder för att stimulera konsumtion och nyanställningar. Vi tycker att momsen på tjänster borde sänkas under en begränsad tid för att få fart på tjänstekonsumtionen.

– För att arbetsgivarna ska våga återanställa och nyrekrytera tycker vi att en långsiktig sänkning med minst 10 procentenheter av arbetsgivaravgifterna behövs, och att den bör omfatta alla företag

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093