23948sdkhjf

Första professionella robotdammsugaren lanseras

I samarbete med världsledande SoftBank Robotics och ICE Robotics lanserar nu OrboTech Sweden robotdammsugaren Whiz.

Robotdammsugaren, som tillverkaren tror är städbranschens framtid, ska i nära samarbete med lokalvårdaren kunna förbättra städningen både praktiskt, logistiskt och ekonomiskt.

Dammsugaren ska fungera som lokalvårdarens förlängning och sköta den monotona städningen och ge lokalvårdaren utrymme att fokusera på mer kvalificerade uppgifter.

– Vi vill kalla den för en cobot, inte en robot, för att den jobbar tillsammans med lokalvårdaren, säger försäljningschef Anton Johansson.

– Den är nu ute på test hos några kunder, där omdömet har varit väldigt positivt, berättar Anton.

– Maskintillverkarna har hittills fokuserat på autonoma skurmaskiner, men det är en helt annan avverkningsgrad på textila golv än hårda och när vi pratar med våra kunder så säger de, äntligen, säger Anton Johansson. Detta är i stort sett den första professionella robotdammsugaren.

– Whiz är intiutiv och enkel att använda med programvaran från SoftBanks dotterbolag BrainCorp. Roboten lär sig snabbt en städrutt genom att lokalvårdaren kör den yta som ska städas och på det sättet lär maskinen, förklarar han.

Rutten sparas som ett program med automatisk backup i molnet, och kan sedan när som helst startas med ett enkelt knapptryck. Eventuella hinder längst vägen sköter Whiz själv och lokalvårdaren får rapporter och notiser på en sökare när rutten är avslutad.

– Dammsugning av textila golv är ett slitsamt arbete som coboten kan ta över och den är perfekt för kombinationsytor.

– Att få chansen att arbeta med världsföretaget SoftBank, som förändrat andra branscher genom sitt innehav i företag som Uber, Alibaba, Yahoo och T-Mobile är otroligt spännande! Whiz är en spännande produkt som vi vet kommer att göra stor skillnad för branschen, både praktiskt för lokalvårdare som sliter med hög belastning och stress, men också ekonomiskt för att öka de redan pressade marginalerna. Det här är framtiden, kommenterar Mats Johansson, vd OrboTech.

Coboten kommer bara att gå att hyra. För en fast månadskostnad (som enligt OrboTech blir gemensam för EU) hyr man robotdammsugaren med service och support, med städrapporter och automatiska mjukvaruuppdateringar från en molntjänst.

I månadskostnaden ingår också ersättningsprogrammet, som garanterar en ny maskin på plats inom 48 timmar om olyckan skulle vara framme.

Robotdammsugaren presenterade i höstas på en städmässa för den amerikanska marknaden och skulle presenterats på samma sätt i Europa på Interclean i Amsterdam, men coronapandemin kom emellan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062