23948sdkhjf

Vilka masker skyddar bäst?

Det är inte säkert att en mask som skyddar mot coronavirus också skyddar mot gasformiga desinfektionsmedel.

Forskning från Cockrell School of Engineering i Texas, USA, har som mål att minimera städares exponering för skadliga kemiska biprodukter som kan bildas under städprocessen.

Coronakrisen har fört med sig skärpta krav på desinfektion i allmänna utrymmen, samtidigt som allt fler, även städare, bär skyddsmask på jobbet. Men respiration gör masken fuktig vilket kan påverka dess funktion när man använder vissa städprodukter, enligt forskarna. Enligt försök kan en enda droppe blekmedel förändra maskens funktion.

Enligt en av forskarna, Pawel Misztal, antar man ofta att enklare masker skyddar bäraren från både kemikalier och virus. Men han konstaterar att de flesta masker som skyddar mot coronaviruset ger inte skydd mot gasformiga desinfektionsmedel. Det betyder att god ventilation och att man undviker att direkt andas in ångor är viktigt.

Målet med studien är att bygga upp en kunskapsbank så att städare kan få råd om vilken mask som ska användas när, hur länge den ska bäras och hur ofta den bör bytas.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.362