23948sdkhjf

Städar för en tryggare vardag

De gör sitt vanliga jobb i en ovanlig tid. Så skriver Dagens Nyheter om tre städare i Stockholm - några av de osjungna hjältarna mitt i coronapandemin.

Reporter har följt Lassi-Pekka Leskinen, 50, driftledare, Soap Sweden, som desinficerar Hornstulls galleria med en elektrostatisk pistol.

– Det är ett väldigt effektivt sätt att döda bakterier och virus. 99,8 procent av det vi sprutar ut är vatten, resten är klordioxid. När man kör vätskan genom pistolen blir den statisk och letar sig in överallt, till och med under papper. Idag koncentrerar vi oss på ytor där många människor har rört sig, rulltrappor, hissar, toaletter, skötrum, berättar han för DNs reporter.

Janne Sanderhem, 57, korgtvättssanerare, Korgpoolen, har ställt om till att nästan bara ångtvätta kundkorgar och kundvagnar nu under coronapandemin.

– Jag ångar korgar med vattentryck, med överhettad ånga. När det är över 72 grader dör bakterierna. När jag ångar handtagen försvinner sockerlagen och då dröjer det längre tid innan bakterierna får fäste igen. Om du bara spritar eller diskar korgarna är bakterierna tillbaka dagen efter. Normalt är toalettringarna på en offentlig toalett renare än en kundkorg.

Alaa Menkhi, 48, är lokalvårdare på röda linjen, MTR.

– Jag jobbar med finstädning av tunnelbanevagnar. Först jobbade jag med i klottersanering i tio år, nu är jag gruppledare för finstäd. Vi städar hela vagnen, från golv till tak. Man får två veckors utbildning. Finstäd är jätteviktigt. Det är viktigt för resenärerna.

– Just nu är det extra viktigt att ha koll på allt folk nuddar vid. Handtagen och fönsterkanterna är speciellt viktiga att torka av nu när det finns coronavirus.

Läs hela artikeln här

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078