23948sdkhjf

Essity levererar kirurgmasker till vården

Hygien- och hälsobolaget Essity har påbörjat produktion i Sverige av kirurgmasker för användning inom vården.

Utvecklingen har skett i dialog med svenska regeringen och Socialstyrelsen. Ambitionen är att de första maskerna skall levereras inom de närmaste veckorna.

Medarbetare på Essitys produktionsanläggning utanför Göteborg har inom loppet av några veckor ställt om produktionen och utvecklat en kirurgmask för användning inom vården. Maskerna genomgår kvalitetstester i samarbete med Research Institutes of Sweden (RISE), för att säkerställa att de möter vårdens krav och behov.

– Att bidra till samhället är en av de viktigaste prioriteringarna för Essity i nuvarande läge. Jag är mycket stolt över våra drivna och skickliga medarbetare som har arbetat hårt för att utveckla en helt ny produkt på kort tid, säger Magnus Groth, vd och koncernchef Essity.

Den svenska fabriken har kapacitet att producera tre miljoner kirurgmasker i månaden. Essity har också köpt in en ny maskin med en produktionskapacitet om 30 miljoner masker i månaden. Den nya maskinen beräknas vara i drift efter sommaren. Förberedelser för att tillverka kirurgmasker pågår även i flera av koncernens fabriker i andra länder.

Essity har även säkerställt att tillsammans med en partner inom kort öka produktionskapaciteten av handsprit i Sverige.

I Sverige är Socialstyrelsen nationell inköpare av skyddsutrustning, och ansvarar för distributionen av masker och handsprit till vården. Essity avser att donera en första leverans om en miljon kirurgmasker till den svenska vården via Socialstyrelsen.

– I det svåra läge vi befinner oss i är det viktigt att vi hjälps åt. Att se hur företag i det här läget ställer om sin produktion för att kunna bidra till att hantera smittspridningen och att RISE som statligt forskningsinstitut står redo att genomföra kvalitetstester, för att i slutändan kunna leverera säkra produkter till vården är ett tydligt exempel på det, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08