23948sdkhjf

Tillfälliga regler för desinfektionsmedel året ut

Kemikalieinspektionen har beslutat om tidsbegränsade föreskrifter som ger undantag från kraven att märkning och säkerhetsdatablad ska vara på svenska för vissa desinfektionsmedel.

Nu accepteras även danska, engelska eller norska. Föreskrifterna träder i kraft den 9 april och gäller året ut. Undantaget gäller bland annat hand- och ytdesinfektionsmedel som ska användas yrkesmässigt.

Vid tillhandahållandet måste dock uppgifter om det verksamma ämnet, dess koncentration och produktens användningsområde fortfarande lämnas på svenska på något vis. Men uppgifterna behöver inte finnas på förpackningen, utan kan lämnas på ett separat informationsblad eller på annat sätt.

– För att tillverkare och importörer av hand- och ytdesinfektionsmedel ska kunna anpassa verksamheten efter den ökade efterfrågan så bedömer vi att det är nödvändigt att föreskrifterna gäller fram till årsskiftet, säger Adam Diamant, chefsjurist på Kemikalieinspektionen.

Tidigare har Folkhälsomyndigheten (FHM) beslutat om ändringar i föreskrifterna som gäller denaturering (göra odrickbar) av teknisk sprit för tillverkning av desinfektionsmedel.

Förutom isopropanol (en bristvara) kan man nu använda metyletylketon eller tertiärbutanol som grund i denatureringen. Utöver något av dessa ämnen krävs ytterligare ett ämne för att denatureringen ska uppfylla kraven för desinfektionsmedel. Den ändringen gäller sedan den 25 mars 2020 och tills vidare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078