23948sdkhjf

Skänker visir till vården

"Vi skänker 3 000 visir till Region Stockholm för att det går bra för oss nu och då vill vi återinvestera i svensk sjukvårdspersonal som gör ett heroiskt jobb dag och natt ", säger Peter Bergström, en av ägarna till Stockholm Städgross.

– Nu har vi också hittat 10 000 engångsregnrockar som kan användas av vårdpersonal istället för ordinarie engångsrockar som också är på väg med flygtransport till Sverige och Karolinska sjukhuset, säger Peter Bergström.

– Det är bra tryck i vår verksamhet nu och så länge det går bra för oss ska vi självklart utnyttja våra kanaler och vårt kontaktnät för att bidra till att vården, den personal som tar hand om våra far- och morföräldrar, får tillgång till nödvändig utrustning.

Det började med att Södersjukhuset i Stockholm hörde av sig till Peter Bergström och undrade om de kunde få hjälp med tvål. Det gav kontakt med regionens inköpscentral och företaget erbjöd sina tjänster när det gäller att få tag på viktiga produkter.

Peter Bergström har en kinesisk agent som han har jobbat med i tjugo år och har en god relation till.

– Han letar upp olika tillverkare som också godkänns enligt vår CRS-policy, i det här fallet en tillverkare av skyddsvisir som sedan visades upp för inköpscentralen för godkännande. Allt måste gå snabbt nu.

– Kina är hela världens tillverkare och för att få sina beställningar gäller det att vara snabb och att ha en bra partner på plats som kan inspektera fabriken, vilket vi har och då vore det idiotiskt att inte utnyttja det, säger Peter Bergström.

– Det gäller att ha kontakter så att din beställning får prioritet och inte försvinner när en större beställare viftar med plånboken; annars är det bara pengarna som gäller.

Förutom att hitta en pålitlig tillverkare måste man hitta flygtransport.

– Transporten kostar nästa lika mycket som produkten nu. Priserna varierar från dag till dag

Peter Bergström konstaterar att priserna går upp när efterfrågan skenar som den gör nu.

– Men vi har inte gått på lägsta pris förut och vi gör det inte nu heller. Nu kan vi också se att flera aktörer går ut med ockerpriser vilket vi tycker smakar riktigt illa. Förhoppningsvis kommer det att slå tillbaka på dem.

Nu jobbar han också med att hitta skyddsmasker för leverans till sjukvården.

– Normalt levererar vi bara enkla masker, men nu använder vi våra kanaler för att hitta andningsmasker som uppfyller sjukvårdens krav.

– Vi ser till att de är CE-märkta och har rätt certifikat från en godkänd tillverkare. Det är oerhört viktigt att en mask som man tror skyddar på en viss nivå också gör det. Men om en skyddsrock har tjockleken 002 istället för 003 gör det ingenting. Den fyller sin funktion ändå.

På sin hemsida har Region Stockholm en särskild mailadress avsedd för dem som vill skänka skyddsutrustningsprodukter till vårdverksamhet. De bedöms, hanteras och vidarebefordras till bäst behövande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094