23948sdkhjf

"Städning är en samhällsviktig verksamhet"

Det jag är mest orolig för är hur det kommer att se ut när vi kommer ut på andra sidan, när vi har tagit oss igenom den här pandemin, säger Matthias Lindholm, ordförande i Städbranschen Sverige.

Det är många som hör av sig till branschorganisationen nu och berättar om sina svårigheter.

– Många företag drabbas som har uppdrag inom hotell, flyg, båttrafik, restaurang och allt annat som stängs ned och där det inte behövs städtjänster i alls samma utsträckning. Där ser vi permitteringar.

– Samtidigt är det vissa företag som behöver anställa. Vi är ju absolut inte en av de värst drabbade branscherna. Det slår väldigt olika.

– I storstadsregionerna ser vi störst påverkan på hemstädföretagen. Det är många kunder som bokar av, för att de är oroliga för smittan, för att de är sjuka eller av andra skäl.

Städbranschen Sverige (SBS) startade den 23 mars en ny Facebookgrupp under rubriken Hållbart samarbete gör oss starka# där medlemsföretag och andra ska kunna mötas och hjälpa varandra.

– Syftet med initiativet är att företag oavsett verksamhet, ska kunna hitta personal som är övertaliga någon annanstans, istället för att försätta medmänniskor som vill och kan arbeta i en oviss tillvaro, utsatthet och utanförskap, säger Matthias Lindholm.

– Vi vill försöka matcha ihop företag som har fått mer att göra med dem som har för lite uppdrag. Även om det bara är tillfälligt så vill ju ingen varsla medarbetare, och kan man erbjuda arbete någon annanstans en period så är det mycket bättre.

Matthias Lindholm har inte sett något exempel på utbyte av personal ännu, men han tror att kontakterna kanske tas vid sidan av och inte öppet på FB.

Han understryker att han inte tycker att den professionella städningen får det utrymme den är värd.

– Vi har försökt komma ut i medierna med vår bransch. Vi befinner oss ju där mitt i sjukdomen och utför vårt arbete, så att alla andra kan utföra sitt. Om vi inte städar på sjukhusen till exempel, så kan ju inte verksamheten fortsätta.

Det kan finnas skäl att klassa viss städning som samhällsviktigt arbete, tycker han.

Det talas mycket om bristen på skyddsutrustning – handsprit, ytsprit, handskar och masker.

– Leverantörerna höjer priserna för att tillverkarna höjer priserna för att råvarorna blivit dyrare. I vissa fall är det nästan en dubblering av priserna, enligt vad jag hör. Bristen är mest allvarlig för personalen i hälso- och sjukvården, som går först, men även städarna på sjukhusen måste få tillgång till skyddsutrustning, säger Matthias Lindholm.

Vad är ditt bästa råd till branschen?

– Det är viktigt att man gör upp en plan tillsammans med kunderna: vilka är de viktigaste områdena, vad är det som måste göras, om det krisar till sig, respektive vad kan vi dra ned på. Där det inte krävs att man dödar alla virus och bakterier räcker vanlig städning långt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065