23948sdkhjf

Rutinstädning biter på virus

En ny studie från Singapore tyder på att ytstädning två gånger dagligen och daglig golvstädning med desinfektionsmedel är effektivt mot coronavirus.

Studien i Journal of the American Medical Association undersöker hur miljösmitta påverkar överföring av sjukdomen.

Forskarna tog prover från tre rum där patienter isolerats mellan slutet av januari och början av februari. Ett av rummen provtogs före städning och de andra två efter.

I rummet som provtogs före städning visade sig 13 av 15 ställen bl a en stol, sängkarmen, ett fönster, golvet och lysknapparna vara förorenade med virus.

Tre av fem toaletter var också virussmittade, inklusive handfat, dörrhandtag och toalettskålen, vilket tyder på att avföring är en smittväg. Luftprover var negativa, men prover från tilluftsdon var positiva.

De två andra patientrumen fick en rutinmässig ytstädning och golven städades med ett vanligt desinfektionsmedel. Inga positiva prov uppmättes efter det.

Studiens slutsats är att patienter med covid-19 troligen smittar sovrum och badrum i stor omfattning men att den städning som sker är tillräcklig – under förutsättning att protokollet följs noggrant.

Länk till artikeln i JAMA

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.337