23948sdkhjf

Inga skärpta städrutiner på SL

Det skriver Dagens Nyheter som också har pratat med Arlanda, Bromma flygplats och Stockholms centralstation som har skärpt sina städrutiner på grund av det nya coronaviruset.

– Om Folkhälsomyndigheten fattar beslut om att vi ska desinficera bussar, tåg och stationer så gör vi det, säger pressansvarig Claes Keisu till Dagens Nyheter.


Stockholms centralstation skärpte på torsdagen sina städrutiner. Stationen städas varje dag och ytor torkas av med antibakteriella medel. Nu har man beslutat att städpersonalen ska vara extra noga med ytor som många tar på, exempelvis strömbrytare och räcken. Städpersonalen kommer även att få direktiv om att byta handskar oftare.

Även Bromma och Arlanda flygplats har stramat åt städrutinerna. Man har utökat städvagnarna med handsprit, personalen arbetar mer i handskar och tvättar händerna oftare.

Desinfektionsmedel används normalt sett inte i den vardagliga städningen varken på flygplatserna eller på centralstationen och det har inte förändrats.

SL uppger att trafikförvaltningen och trafikentreprenörer följer de råd och anvisningar som kommer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm. Medarbetare får hygienråd om hur de ska undvika att bli smittade och smitta andra – tvätta händerna ofta, hosta och nysa i armvecket samt stanna hemma om de är sjuka.

SL bedömer att den nuvarande städningen är tillräcklig för att skapa en ren och trygg kollektivtrafik för resenärer och medarbetare. Samtidigt uppger bolaget att de har beredskap för att skärpa rutinerna och börja desinficera.

– Om Folkhälsomyndigheten eller regionen fattar beslut om att vi ska desinficera bussar, tåg och stationer så gör vi det. De har ännu inte ansett det nödvändigt, säger Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen till DN.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten saknas bevis för att desinfektionsmedel i kollektivtrafiken har någon effekt.

– Man vidtar ibland åtgärder för att visa att man är handlingskraftig. Det kan ge en trygghet till befolkningen, och man ska vara ödmjuk inför det. Men någon egentlig effekt på smittspridningen finns det ingen vetenskap bakom, säger han.

Det finns inte anledning att göra det i Sverige?

– Definitivt inte nu. Det är inte effektivt utifrån vad vi vet sedan tidigare och smittspridningen som vi sett hittills. Men skulle det dyka upp något tecken på att det möjligen har någon effekt, då kommer vi att föreslå något sådant.

Smittskydd Stockholm uppger i ett mejl till DN att det för närvarande inte är någon allmän smittspridning inom regionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078