23948sdkhjf

Saneringsbehov slår i taket

Krav på och önskemål om saneringar av lokaler, inte minst samhällsviktiga verksamheter, ökar. "Vi har sålt fler maskiner den senaste veckan än hela förra året", säger Magnus Lundgren.

Magnus Lundgren är vd för Orci Nordic som säljer Nocospray, en apparat för torrfoggning med väteperoxid som dödar bakterier, virus och sporer på båda hårda och mjuka ytor i stängda utrymmen inomhus.

– Det är en saneringsmodell som är en överlägsen teknik nu i coronatider. Den här veckan har vi sålt fler maskiner än hela förra året. Vår stora utmaning är att få tag i fler maskiner, eftersom efterfrågan är hysterisk i hela Europa, säger han.

– Företag som städar hos kunder som sysslar med samhällviktig verksamhet hör av sig. Det är t ex banker som köper in maskiner för att kunna sanera vid behov eftersom de inte kan stänga ned verksamheten. Igår stängdes en avdelning på Svea hovrätt för att en konstaterad smittad person varit där. Städbolag har köpt in apparaten för att städa på flygplan. Saneringsbolag har fått så mycket förfrågningar på saneringar att de inte hinner med.

Det är fortfarande oklart hur länge viruset SARS-CoV-2 överlever utanför människokroppen vilket betyder att man ska vara väldigt försiktig.

– En skola sanerades nära mitt hem och då spritade städarna i stort sett överallt, vilket ju tar mycket tid. Dessutom är det effektivare att sätta in en torrfoggningsmaskin, trycka på knappen och stänga dörren. Man eliminerar den mänskliga faktorn, att man missar någon yta eller något handtag.

Magnus Lundgren tror också det är dags att börja sanera allmänna transportmedel.

Fabriken i Frankrike hinner naturligtvis inte med att leverera.

– De är helt nedringda och uppger att leveranstiden är tio veckor mot normala 3-4 dagar.

Men vi ringer runt för att få tag i fler apparater och vi kommer att lösa det. Det är jag säker på, säger Magnus Lundgren.

Det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset, SARS-CoV-2, är covid-19, coronavirus disease 2019.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078