Ingen rak utbildningsväg för städledare
Ett tredje alternativ är faktiskt att flytta till Finland, om du talar finska förstås.
Det finns många olika aktörer som levererar ledarskapsutbildningar, med olika inriktning och till olika kostnad.
– Men när det gäller ledarskapsutbildningar specifikt för städbranschen tycker jag utbudet är dåligt. Det finns privata företag som anordnar olika typer av ledarskapsutbildningar i städ (t e x Borago), säger Carina Boman-Helgeson, städchef, enheten för lokalvård, Campusavdelningen, Örebro universitet.
Hon hade hoppats på en CSN-berättigad yrkeshögskoleutbildning för städledare (se separat text).
Däremot lyfter hon fram de olika nätverk för städchefer/städledare som finns.
– Det ger gratis kompetensutveckling att nätverka och utbyta erfarenheter med andra chefer. Nätverken finns inom kommuner, regioner (landsting) och även universitet. Man nyttjar olika sociala medier och molntjänster för att hålla kontakt när man inte kan ses fysiskt.
Inom den offentliga sektorn anordnas också mer generella ledarskapsutbildningar för de egna anställda.
Nu blev det ju inte ja till en yrkeshögskoleutbildning men Lernia tänker ansöka på nytt. Man efterlyser mer stöd från branschen för att tydliggöra behovet.
Hur viktigt tycker Städbranschen Sverige (SBS) det är med en formaliserad utbildning?
– Det behövs en yrkeshögskoleutbildning som kan göra att fler blir blir intresserade av städyrket. Det är svårt att rekrytera ungdomar idag särskilt bland dem som är födda i Sverige. Vi är ytterst tacksamma för alla nyanlända som vill arbeta inom städning, säger Christina Holmefalk i SBS styrelse.
– En utbildning vore bra för branschen och skulle kunna skapa möjlighet till en karriär inom yrket, som arbetsledare, chef för ett städbolag eller chef inom offentlig sektor med inriktning städning.
Hon lyfter fram Finland som ett föredöme.
– Där har alltid städning betraktats som ett yrke. Det finns högskoleutbildning och yrkesskolor och redan där har man skapat ett intresse för yrket samt årliga temadagar för städledare och städchefer.
Rent har frågat SSTL Finlands städtekniska förbund (Puhtausala ry) om det stämmer:
– Våra årliga temadagar består av två dagars seminarium varje år i januari. I år hade vi 130 deltagare den första dagen och något färre den andra. Deltagare kommer från hela Finland, både offentlig och privat sektor. Seminarierna är avsedda för städledare men också för experter som lärare, konsulter och säljare i städbranschen. Många städledare återkommer år efter år. Den första kvällen har vi fest med middag och lite underhållning. Det berättar Minna Forstadius vid SSTL Finlands städtekniska förbund (Puhtausala ry).
Men det är inte gratis. Det kostar drygt 500 euro för medlemmar att delta, något mer för icke medlemmar och det är arbetsgivaren som betalar.
60 procent av dem som deltar är medlemmar. Både företag och enskilda individer kan vara medlemmar i SSTL.
– I Finland har vi två utbildningar för städchefer: Yrkesexamen för arbete som teamledare och Specialyrkesexamen inom rengörings- och fastighetsbranschen, båda på högskolenivå. Vid yrkeshögskolan (University of Applied Sciences) finns ytterligare en utbildning, Hospitality Management, där man kan lära sig städbranschen, säger Minna Forstadius.
Varför har då Finland både yrkes- och högskoleutbildningar inom städområdet? Inget av det finns ännu i Sverige.
Per-Olof Ekström, vd för SSTL Puhtausala ry (Finska städtekniska föreningen) säger, efter att han har pratat med personer i organisationen med har lång branscherfarenhet:
– Vi har faktiskt jobbat för detta i 50 år nu – alla parter tillsammans utifrån ett gemensamt intresse.
Parterna är företagen, fackförbunden och den oberoende organisationen SSTL.
– Vi är nöjda med våra yrkesutbildningar, men vi har som alla andra nordiska länder brist på folk. Det är ju ett språkproblem. För att kunna gå utbildningarna krävs tillräckliga kunskaper i finska. Du klarar dig inte med enbart facktermerna.
De stora företagen och koncernerna har sina egna, interna utbildningsprogram.
Jens Engström, Head of Center of Excellence Cleaning, berättar hur man gör på Coor:
– Alla medarbetare och chefer går en internutbildning (Cleaning the Coor Way) som motsvarar SRY-Bas och är ett enhetligt sätt att utbilda personal inom lokalvård i alla våra verksamhetsländer i Norden. För städchefer/verksamhetsledare har vi ingen specifik utbildning som berör lokalvård. Däremot finns flera olika interna chef- och serviceutbildningar med fokus på affärsmannaskap och service.
– Det är klart att en generell, extern chefsutbildning inom lokalvård är intressant, men tillgänglighet, innehåll och kurslängd är naturligtvis viktig.
–För övrigt rekryterar vi externa chefer med krav på dokumenterad kompetens, medan den interna chefsrekryteringen sker genom intern utbildning för att nå rätt kompetens, säger Jens Engström.
Hos städbolaget Inspira får nyblivna arbetsledare gå ledarskapsutbildning samt utbildning i arbetsrätt och arbetsmiljö. För ledarskapsutbildningarna anlitas en extern expert och konsult, och för utbildningar inom arbetsrätt och -miljö Almega.
Tidigare har man haft gruppledarutbildningar. De återkommer nu under våren och man kommer att samordna sina interna utbildningar för gruppledare. Gruppledarutbildningen ska komplettera den 14 dagar långa introduktionen till företagets interna rutiner, arbetsrätt och kollektivavtal. Alla gruppledare får också träffa leverantörer och fackliga parter.
– När en gruppledare tar klivet till arbetsledare anpassar vi ansvarsområdet och fasar successivt in medarbetaren i den nya rollen, berättar Ullrika Auer, Inspira.
– Det finns en stor efterfrågan på duktiga och kompetenta arbetsledare. Min uppfattning är att de flesta företagen i branschen idag har stora utmaningar att rekrytera första linjens chefer. Jag ser mycket positivt på en formell ledarskapsutbildning genom yrkeshögskolan för städ- och fm-branschen. Det skulle inte bara skapa möjligheter till fler arbetstillfällen utan även bidra till att höja statusen på yrkesrollen, säger Joakim Markovits, ägare och styrelseordförande, Inspira.
ISS har ett eget internationellt städkoncept som heter Cleaning Excellence. Alla som utför tjänsten städ genomgår flera Cleaning Excellence utbildningar motsvarande branschens SRY Bas. För chefer inom städ följer ytterligare obligatoriska utbildningar, som omfattar från en timme upp till en dag, och tar upp bl a städning för chefer, Insta 800, kvalitetsuppföljning och golvvård.
– Våra utbildningar innefattar hur vi städar på ISS med våra processer, rutiner och metoder. Därför vill vi ansvara för våra yrkesutbildningar själva, säger Fredrika Lenne, chef för Cleaning Excellence, ISS.
Hur ser ISS på en 2-årig CSN-berättigad yrkeshögskoleutbildning för städledare?
– Att utöka möjligheten för chefer inom städ att kompetensutvecklas ser vi som mycket positivt. Det driver branschen framåt.Vi skulle se mycket positivt på att anställa personer med en 2-årig utbildning där vi vet att hen har både praktiska och teoretiska kunskaper från branschen.
TEXT Boel Jönsson/Rent nr 1 2020
Högskoleutbildningar i Finland inom städ
Specialyrkesexamen inom rengörings- och fastighetsservicebranschen består av tre kompetensområden: fastighetsskötsel, hemarbetsservice och lokalvård. Examensbenämningar i kompetensområdet för lokalvård är anstaltsvårdare och lokalvårdare (YE).
Yrkesexamen för teamledare ger kompetens att planera och handleda arbetet i ett team och att introducera arbetstagare i arbetet. Olika valbara examensdelar ger särskild kompetens i att stärka kundrelationer, förbättra verksamhetens lönsamhet eller utveckla personalarbetet i sitt eget team.