23948sdkhjf

Stoppar mikroplaster i tvättvattnet

Innovationsföretaget har tagit fram en box som ska återvinna vatten, spara energi och fånga upp mikroplaster från tvättmaskiner. Nu ska den testas bl a hos städbolag.

Det är göteborgsbolaget Mimbly som har tagit fram en box som ska kopplas till tvättmaskiner – med syftet att återvinna vatten, spara energi och fånga upp mikroplaster.

– I dag överanvänds energi, vatten och tvättmedel när vi tvättar. Vi vill göra tvättbranschen hållbar och har kunnat visa att vårt system funkar i tester med externa parter, säger Mimblys medgrundare och vd Isabella Palmgren till Dagens Industri.

Nu tar bolaget in 8,5 miljoner kronor i sin första externa finansieringsrunda sedan starten 2016.

Nästa steg är ett sista test innan boxen ska börja tillverkas i större skala. Företaget ska ställa ut boxar hos 18 av Nordens största fastighetsägare för att pröva dem i skarpt läge. Boxarna samlar också in data under användningen.

Planen är att försöka lansera boxen i slutet av 2020 eller början av 2021. Kundmålgrupper är fastighetsägare, hotell, tvätterier och städbolag.


– Det finns komplexa vattenåtervinningssystem på marknaden i dag som också renar vattnet. Men i tvättmaskiner behöver man inte ha drickbart vatten, säger Isabella Palmgren.

De 8,5 miljoner kronorna kommer från bland annat investmentbolaget Forec, Almi Invests greentech-fond, GU Ventures och affärsängeln Stefan Backlund, tidigare marknadschef hos Klarna och Trustly.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093