23948sdkhjf

Robot städar konstgräsplaner

Spridningen av granulat och mikroplaster från Solnas konstgräsplaner ska minskas med hjälp av robotar och ett AI-system.

Den 9 januari driftsattes Sveriges första robot för underhåll av konstgräsplaner på Skytteholms IP i Solna.

Det är också världspremiär för innovationen, efter tester med en tidigare prototyp på en fotbollsplan utanför Paris.

– Jag är glad att det är här i fotbollsstaden Solna som vi är först i världen med att testa den här tekniken för en ökad effektivitet och kvalitet på våra konstgräsplaner samtidigt som vi bidrar till en bättre miljö, kommenterar Peter Edholm, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, Solna stad.

Ett viktigt syfte med det robotiserade underhållet är att minska användandet och spridningen av konstgräsgranulat och mikroplaster, som annars kan riskera att ge negativ miljöpåverkan i närliggande vattendrag. Dessutom ska systemet ge bättre kvalitet och ökad livslängd på själva konstgräsplanen.

Den nya roboten ska kunna harva, borsta, fånga upp metallföremål med en magnet samt även löv och skräp. Harvningen gör att granulaten på planen inte ska tryckas ihop på botten av konstgräsplanen.

Borstningen gör att konstgrässtråna håller sig upprätta vilket är viktigt för att bollen ska rulla så likt på en naturgräsplan som möjligt. Vid borstningen samlas även övrigt material upp som inte ska finnas på planen.

Roboten är den första av fyra robotar som ska testas, tillsammans med ett AI-system som övervakar planen och förser roboten med data om hur planen används samt var underhåll behöver sättas in.

Robotisering av underhåll av konstgräsplaner är en del i projektet SmartFields – ett hållbarhetsprojekt som Solna stad driver i samarbete med Stockholms fotbollförbund och medfinansieras av Naturvårdsverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188