23948sdkhjf

Fler får "rätt" jobb efter examen

Nu publicerar Myndigheten för yrkeshögskolan ny statistik gällande YH-studerandes inträde på arbetsmarknaden.

Siffrorna visar att andelen yrkeshögskoleelever som får "rätt jobb" efter examen ökar.

93 procent hade arbete 2019 (avser examinerade 2018).

71 procent av dessa hade ett arbete som överensstämde helt eller till största delen med utbildningen (avser de som hade arbete 2019 av de som examinerades 2018)

Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) befäster bilden och visar dessutom att andelen som får rätt jobb efter examen ökar.

Enligt en mätning där examinerade fått uppge i vilken omfattning deras sysselsättning överensstämmer med utbildningen svarade i den senaste mätningen 92 procent att arbetet åtminstone till viss del överensstämmer, svarsalternativet är en hopslagning av ”Helt och hållet” och ”Till viss del”.

Det är framförallt andelen som överensstämmer helt och hållet som ökat från 69 till 71 procent.

– Matchning är en av de stora utmaningarna på arbetsmarknaden just nu och därför är det viktigt för oss att så många som möjligt hamnar i rätt jobb efter examen. Det här är konjunkturkänsliga siffror och vi är nöjda med att det fortsätter gå åt rätt håll, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson, i ett pressmeddelande.

De nya uppgifterna visar också att andelen i arbete efter examen totalt sett fortfarande är 93 procent och att andelen som fått jobb där de gjort sina LIA (praktik, lärande i arbete) ökat från 53 till 56 procent.

Från och med i år samlar SCB in och ansvarar för yrkeshögskolans statistik.

Mer statistik finns på myh.se

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial och CSN-berättigad yrkesutbildning, som drivs i nära samarbete med företag och andra arbetsgivare. En fjärdedel av utbildningen är praktik.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.252