23948sdkhjf

Hård kritik mot Samhalls metoder

På ett seminarium som nyligen arrangerades av riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C) diskuterades Samhalls sätt att använda underentreprenörer för att klara sina upphandlingar.

På seminariet ”Dags att reformera Samhall?” som nyligen arrangerades av riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C) lyftes Arbetsmarknadsnytts avslöjande upp i en paneldebatt och de deltagande politikerna reagerade kraftfullt. Det är självklart inte meningen att Samhall ska använda skattemedel på det här sättet, menade de.

Även Vänsterpartiets Ali Esbati levererade tung kritik mot Samhall under seminariet.

Gulan Avci (L), förste vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, kräver nu att staten tar sitt ansvar och sidoverksamheten som Samhall ägnar sig åt.

Marianne Pettersson (S) som sitter arbetsmarknadsutskottet, stämde in i kritiken.

Deltagarna på seminariet diskuterade även det faktum att Samhalls ersättning från staten för att anställa personer med funktionsnedsättningar, den så kallade merkostnadsersättningen, på två år har höjts från 4,4 miljarder kronor till 6 miljarder. Pengar mottar Samhall i en klumpsumma och de går inte att följa ned till individnivå.

– Vi får oerhört många klagomål från våra medlemmar om att Samhall vinner upphandlingar genom att prisdumpa. Vi ser ofta priser som ligger 40 procent under marknadspriset. Det är inte ok och för oss är det uppenbart att den här stora pengapåsen går till att dumpa priserna, sa Emma Unevik, vd på städföretaget Stockholms Städsystem AB och ordförande för Almega Städföretagen.

Samhall har haft en snabb tillväxt inom städbranschen de senaste 15 åren och är nu Sveriges största städföretag. Redan i årsredovisningen från 2006 går det att läsa om Samhalls ambitioner och att den nya affärsstrategin ”tar sikte på arbetsintensiva uppdrag inom städ- och fastighetsservice”.

Fem år senare, 2013, är cirka 7 000 av Samhalls medarbetare verksamma inom städ, som nu är företagets största produkt. I årsredovisningen från 2018 framkommer det att Samhall har över 11 000 utbildade lokalvårdare och utgör 64 procent av medarbetarna. Den siffran kan jämföras med det, till antalet anställda sett, näst största svenska städföretaget ISS Facility Services AB med 5 901 anställda.

Arbetsmarknadsnytt har tidigare talat med ett antal personer på ledningsnivå i några stora städföretag som vill vara anonyma. De bekräftar inte bara Almegas version om att Samhall vinner upphandlingar genom att priskonkurrera. De uppger också att Samhall många gånger tvingas anlita samma företag som organisationen nyss har konkurrerat ut i upphandlingen som underentreprenörer då Samhall inte klarar av att leverera.

Men då betalar Samhall ett mycket högre pris än vad som sagts i den första upphandlingen.

Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079