23948sdkhjf

Humor på hög nivå om hemstädning

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Vill du skratta och se humor på hög nivå rekommenderar Carina Boman Helgesson dig att se serien Kvalster som sänds på SvT. Läs hennes krönika i tidningen Rent.

Här ser du kända skådespelare som Ann Petrén, Ing-Marie Karlsson, Lars-Erik Berenett, Meg Westergren och Richard Wolf. Författare och regissör är Lisa Ohlin.

"Kvalster" handlar om hemmafrun Monica (Ann Petrén) och hennes granne Nettan. Monica är den ”duktiga” hemmafrun som tänker på allt och alla, städar och vädrar, tvättar skjortor åt sin vuxna gifta son, lagar mat, ordnar med bjudningar och kalas, plockar skräp och matrester efter barn och man, glad och kärleksfull.

Nettan är hennes totala motsats. Hon jobbar på strippklubb, festar och röker och slarvar med att ta hand om sin 7-åriga dotter.

Monica och Nettan hamnar båda i en ekonomisk kris då Monicas man lämnar henne och Nettan får sparken från strippklubben. Monica med sitt dåliga självförtroende och Nettan med problem med alkoholen. De behöver båda en snabb försörjning och startar en städfirma för hemstädning tillsammans.

I serien får vi följa deras hemstädfirma med allt ifrån att städa upp efter riktiga röjarfester till städning hos fina fruar i lyxvåningar. De fina fruarna kanske inte alltid är så ”fina” då Monica och Nettan måste städa med gamla kalsonger som tillhört fruns make – att använda som golvmoppar.

Ja, det är en hel del suspekta saker som händer i deras städfirma och en ständig kamp för att få ekonomin att gå ihop. Vi får även följa Monica och Nettan i det privata livet och se hur de trots sina olikheter ändå är beroende av varandra och stöttar varandra i vått och torrt.

Monica lider av kvalsterfobi och är helt uppslukad av var kvalster finns och vad de lever av. Hon informerar Nettan grundligt om vad kvalster är för något och berättar att det finns 1 000 kvalster på varje människa. På människan finns de på fuktiga ställen som armhålor och kan till och med lägga ägg i ögonbrynen.

De trivs särskilt bra i sängen för där är det fuktigt, mörkt och mat finns det i överflöd. De äter allt som de stöter på i sängen t ex avstötta hudflagor. Monica är så besatt av kvalster att hon till och med drömmer om kvalster på nätterna, de finns i hela hennes säng.

De är inte helt överens om hur resultatet efter städningen ska vara. Monica är inte helt nöjd med hur Nettan städar och städar allt som oftast om det Nettan gjort.

Det här är absolut en humorserie av högsta rang och med flera av Sveriges bästa skådespelarkomiker. Det är en kul tolkning av hur vardagen kan se ut med allt ifrån ekonomi, vänskap, relationer, till eget företagande.

Sedan kan jag väl tycka att det inte är städning ur den mest professionella synvinkeln så som vi inom branschen vill att det ska vara. Men vad gör väl det – det kan inte bli annat än bra när Ann Petrén spelar huvudrollen – för hon tillhör en av min absoluta favoritskådespelare. Övriga skådespelare gör också helt fantastiska tolkningar av sina roller: Meg Westergren som den ”fina” frun och Lars-Erik Berenett som strippklubbsägare.

Som sagt vill ni skratta lite – se serien Kvalster och varför inte se den tillsammans med personalgruppen vid en personalaktivitet?

Text: Carina Boman Helgesson, städchef, Enheten för lokalvård/Campusavdelningen, Örebro universitet (publicerad i Rent & Facility Nordic nr 5/2019)

Håll dig uppdaterad med Rent

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Klart med ny vd för Samhall

Ny digital städmässa

Den 8-10 september genomförs Cleaning Interactive TM – världens första virtuella mässa för städindustrin.

Scandinavian XPO väljer Inspira

Ännu ett lokalvårdsavtal

Digital kunskapsbank om hygien i fem branscher

Arbetsmiljöverket inspekterar städbranschen

Med anledning av Covid-19 ska Arbetsmiljöverket genomföra närmare 300 inspektioner för att identifiera smittrisker för städpersonal, ordningspersonal och väktare samt i butiker och apotek.

Nyhetsbrev

Vi väntar på din nominering

Tiden för att nominera till årets Clean Bright Awards är på väg att gå ut. För att du ska hinna komma in med din nominering förlänger vi nomineringstiden till den 3 juli.

Arkiv

Ny styrelseordförande i MIAB

Coor förlänger IFM-avtal

Coor har arbetat med Telia Company i Norden i mer än tio år och förlänger nu avtalet i ytterligare fem år.

Kraftigt ökade kostnader för hotellstädning

Nya krav på mer städning som en följd av coronaepidemin kan kosta hotellbranschen i USA upp till nio miljarder dollar per år, enligt en rapport.

Prisas för innovativ app

HomeMaid köper Wimix Resurs

Rimab anställer för nytt uppdrag

Västra Götalandsregionen i Skaraborg har valt Rimab Facility Service AB för sin lokalvård och verksamhetsnära tjänster framöver.

AnnaCarin Grandin ny koncernchef på Coor

AnnaCarin Grandin tillträder som koncernchef i Coor den 1 augusti 2020. Hon efterträder Mikael Stöhr som valt att lämna bolaget.

Plus

Söker ständigt nya miljövänliga metoder

Rent har pratat med Mattias Sjölander, tjänsteutvecklare på Inspira, om hur han ser på kemikalie-användning och miljömärkning.

Fallolyckor fortfarande vanligast

Städare testar elcykel

AI ska kontrollera handtvätt

Föreslår särskilt rutavdrag för äldre

Alla tjänster som utförs i hemmet bör vara avdragsgilla för personer över 65 år. Det föreslår Almega som har frågat seniorerna.

Krönika: "Undvik generella beskrivningar i upphandling"

Golvvård gynnar klimatet

Enligt en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet, på uppdrag av bl a golvföretaget Bona, är förnyelse av trä- och plastgolv mycket bättre för miljön än att lägga ett nytt golv.

Plan för säkrare arbetsplats

Satsar på återvinning av pappershanddukar

Konsultföretaget Sweco inför återvinning av pappershanddukar på sitt kontor i Göteborg.

Plus

Verksamheten fortsätter som tidigare

Sedan den första maj är Servicecompagniet ett helägt dotterföretag till Inspira som förvärvar resterande 50 procent från Sesab Service och Skaraborgs Städ.

Plus

Läs eller lyssna på "feel-good" om städning

Se alla Företagens egna nyheter

Elektrisk flug- och insektsfälla

Fästingborttagare

Insektsfritt - på jobbet och hemma!

Moppsystem för framtiden

Laxå kommun satsar på miljön

Passa på att utbilda dig i sommar!

Platser kvar på Öppna kurser hos Borago!

Nyheten Whiz är robotdammsugaren för professionellt bruk

Professionella lokalvårdsutbildningar på distans!

DIRO är ett Bra Miljöval – Naturskyddsföreningen

Ytdesinfektion snabbt och enkelt med nya i-cover

Nilfisk re-lanserar ångtvättar

Gipeco Ny produkt Chick Multides

Äntligen är det officiellt, Tersano besegrar Corona!

Tersano ozonvatten på toppen av testerna

Trappstädning och Hygienutbildning

Hygienutbildning via Borago

Hygienutbildning på distans via Städakademin

Desinfektion med miljövänligt ozonvatten

Oberoende tester visar toppresultat

Vi har utbildningar som passar medarbetare i olika roller!

Borago inleder samarbete med Hygiene Diagnostics

Supplies Direct Malmö

Bättre resultat hos Tierpsbyggen med digitala städverktyget

Är du ledare inom städ- och service?

Sänd till en kollega

0.125