23948sdkhjf

Humor på hög nivå om hemstädning

Vill du skratta och se humor på hög nivå rekommenderar Carina Boman Helgesson dig att se serien Kvalster som sänds på SvT. Läs hennes krönika i tidningen Rent.

Här ser du kända skådespelare som Ann Petrén, Ing-Marie Karlsson, Lars-Erik Berenett, Meg Westergren och Richard Wolf. Författare och regissör är Lisa Ohlin.

"Kvalster" handlar om hemmafrun Monica (Ann Petrén) och hennes granne Nettan. Monica är den ”duktiga” hemmafrun som tänker på allt och alla, städar och vädrar, tvättar skjortor åt sin vuxna gifta son, lagar mat, ordnar med bjudningar och kalas, plockar skräp och matrester efter barn och man, glad och kärleksfull.

Nettan är hennes totala motsats. Hon jobbar på strippklubb, festar och röker och slarvar med att ta hand om sin 7-åriga dotter.

Monica och Nettan hamnar båda i en ekonomisk kris då Monicas man lämnar henne och Nettan får sparken från strippklubben. Monica med sitt dåliga självförtroende och Nettan med problem med alkoholen. De behöver båda en snabb försörjning och startar en städfirma för hemstädning tillsammans.

I serien får vi följa deras hemstädfirma med allt ifrån att städa upp efter riktiga röjarfester till städning hos fina fruar i lyxvåningar. De fina fruarna kanske inte alltid är så ”fina” då Monica och Nettan måste städa med gamla kalsonger som tillhört fruns make – att använda som golvmoppar.

Ja, det är en hel del suspekta saker som händer i deras städfirma och en ständig kamp för att få ekonomin att gå ihop. Vi får även följa Monica och Nettan i det privata livet och se hur de trots sina olikheter ändå är beroende av varandra och stöttar varandra i vått och torrt.

Monica lider av kvalsterfobi och är helt uppslukad av var kvalster finns och vad de lever av. Hon informerar Nettan grundligt om vad kvalster är för något och berättar att det finns 1 000 kvalster på varje människa. På människan finns de på fuktiga ställen som armhålor och kan till och med lägga ägg i ögonbrynen.

De trivs särskilt bra i sängen för där är det fuktigt, mörkt och mat finns det i överflöd. De äter allt som de stöter på i sängen t ex avstötta hudflagor. Monica är så besatt av kvalster att hon till och med drömmer om kvalster på nätterna, de finns i hela hennes säng.

De är inte helt överens om hur resultatet efter städningen ska vara. Monica är inte helt nöjd med hur Nettan städar och städar allt som oftast om det Nettan gjort.

Det här är absolut en humorserie av högsta rang och med flera av Sveriges bästa skådespelarkomiker. Det är en kul tolkning av hur vardagen kan se ut med allt ifrån ekonomi, vänskap, relationer, till eget företagande.

Sedan kan jag väl tycka att det inte är städning ur den mest professionella synvinkeln så som vi inom branschen vill att det ska vara. Men vad gör väl det – det kan inte bli annat än bra när Ann Petrén spelar huvudrollen – för hon tillhör en av min absoluta favoritskådespelare. Övriga skådespelare gör också helt fantastiska tolkningar av sina roller: Meg Westergren som den ”fina” frun och Lars-Erik Berenett som strippklubbsägare.

Som sagt vill ni skratta lite – se serien Kvalster och varför inte se den tillsammans med personalgruppen vid en personalaktivitet?

Text: Carina Boman Helgesson, städchef, Enheten för lokalvård/Campusavdelningen, Örebro universitet (publicerad i Rent & Facility Nordic nr 5/2019)

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078