23948sdkhjf

Humor på hög nivå om hemstädning

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Vill du skratta och se humor på hög nivå rekommenderar Carina Boman Helgesson dig att se serien Kvalster som sänds på SvT. Läs hennes krönika i tidningen Rent.

Här ser du kända skådespelare som Ann Petrén, Ing-Marie Karlsson, Lars-Erik Berenett, Meg Westergren och Richard Wolf. Författare och regissör är Lisa Ohlin.

"Kvalster" handlar om hemmafrun Monica (Ann Petrén) och hennes granne Nettan. Monica är den ”duktiga” hemmafrun som tänker på allt och alla, städar och vädrar, tvättar skjortor åt sin vuxna gifta son, lagar mat, ordnar med bjudningar och kalas, plockar skräp och matrester efter barn och man, glad och kärleksfull.

Nettan är hennes totala motsats. Hon jobbar på strippklubb, festar och röker och slarvar med att ta hand om sin 7-åriga dotter.

Monica och Nettan hamnar båda i en ekonomisk kris då Monicas man lämnar henne och Nettan får sparken från strippklubben. Monica med sitt dåliga självförtroende och Nettan med problem med alkoholen. De behöver båda en snabb försörjning och startar en städfirma för hemstädning tillsammans.

I serien får vi följa deras hemstädfirma med allt ifrån att städa upp efter riktiga röjarfester till städning hos fina fruar i lyxvåningar. De fina fruarna kanske inte alltid är så ”fina” då Monica och Nettan måste städa med gamla kalsonger som tillhört fruns make – att använda som golvmoppar.

Ja, det är en hel del suspekta saker som händer i deras städfirma och en ständig kamp för att få ekonomin att gå ihop. Vi får även följa Monica och Nettan i det privata livet och se hur de trots sina olikheter ändå är beroende av varandra och stöttar varandra i vått och torrt.

Monica lider av kvalsterfobi och är helt uppslukad av var kvalster finns och vad de lever av. Hon informerar Nettan grundligt om vad kvalster är för något och berättar att det finns 1 000 kvalster på varje människa. På människan finns de på fuktiga ställen som armhålor och kan till och med lägga ägg i ögonbrynen.

De trivs särskilt bra i sängen för där är det fuktigt, mörkt och mat finns det i överflöd. De äter allt som de stöter på i sängen t ex avstötta hudflagor. Monica är så besatt av kvalster att hon till och med drömmer om kvalster på nätterna, de finns i hela hennes säng.

De är inte helt överens om hur resultatet efter städningen ska vara. Monica är inte helt nöjd med hur Nettan städar och städar allt som oftast om det Nettan gjort.

Det här är absolut en humorserie av högsta rang och med flera av Sveriges bästa skådespelarkomiker. Det är en kul tolkning av hur vardagen kan se ut med allt ifrån ekonomi, vänskap, relationer, till eget företagande.

Sedan kan jag väl tycka att det inte är städning ur den mest professionella synvinkeln så som vi inom branschen vill att det ska vara. Men vad gör väl det – det kan inte bli annat än bra när Ann Petrén spelar huvudrollen – för hon tillhör en av min absoluta favoritskådespelare. Övriga skådespelare gör också helt fantastiska tolkningar av sina roller: Meg Westergren som den ”fina” frun och Lars-Erik Berenett som strippklubbsägare.

Som sagt vill ni skratta lite – se serien Kvalster och varför inte se den tillsammans med personalgruppen vid en personalaktivitet?

Text: Carina Boman Helgesson, städchef, Enheten för lokalvård/Campusavdelningen, Örebro universitet (publicerad i Rent & Facility Nordic nr 5/2019)

Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stoppar mikroplaster i tvättvattnet

Innovationsföretaget har tagit fram en box som ska återvinna vatten, spara energi och fånga upp mikroplaster från tvättmaskiner. Nu ska den testas bl a hos städbolag.

Fyra miljoner till studie av rengöringsmedel

Kemikalier för rengöring orsakar frätskador, luftvägsbesvär och hudsjukdomar, men det saknas samlad kunskap om hur de påverkar vår hälsa.

Robotar, it och hållbarhet på Interclean

Inför den stora städmässan Interclean i Amsterdam i vår sätter arrangörerna tre trender som man tror kommer att forma städbranschen framöver.

Uppdaterat material om professionell lokalvård

Branschföreningen BPHR, publicerar en uppdaterad upplaga av sin skrift Professionell rengöring och lokalvård.

100 000 i vite från Gävle kommun

Folksam återvinner pappershanddukar

Företaget tillsammans med Inspira, Essity och Stena Recycling blir först i huvudstaden med att återvinna pappershanddukar.

Nyhetsbrev

Nu finns naturliga alternativ

2021 träder ett EU-förbud mot vissa engångsprodukter av plast i kraft, bland annat sugrör. Nu finns redan två inhemska, närproducerade alternativ.

Arkiv

Robot städar konstgräsplaner

Flyttstädning fortfarande populärast

Svenskarna fortsätter att gilla rut och rot visar nya siffror från Skatteverket.

Hemserviceföretag slår rekord

2019 blev återigen ett nytt rekordår för Rutavdraget. Trots det har hemserviceföretaget Städarna växt fem gånger snabbare under 2019.

Tummen ned för Ryanairs städning

Den oberoende konsumentorganisationen Which? i UK kritiserar lågprisflygbolaget Ryanair för bristande städning.

Mångmiljonskadestånd för toapapperskartell

Chiles högsta domstol har dömt tidigare hygien- och skogskoncernen SCAs, numera Essitys, dotterbolag i landet till böter på motsvarande drygt 140 miljoner kronor.

Fler får "rätt" jobb efter examen

Nu publicerar Myndigheten för yrkeshögskolan ny statistik gällande YH-studerandes inträde på arbetsmarknaden.

2

Lifvs miljövänliga städ gick inte hem

Ny version av faktabok om rengöring

Nu kommer en ny och uppdaterad version av faktaboken Professionell rengöring.

Coor förlänger IFM-avtal med Saab

Coors IFM-avtal med Saab förlängs till 2024. Det innebär att Coor fortsätter att leverera och utveckla IFM-tjänster åt Saab på merparten av deras anläggningar i Sverige.

God Jul och Gott Nytt År

God Jul och ett Gott Nytt År önskar vi på Cleannet och Rent med Facility Nordic.

Tork om hållbart företagande

Ett hållbart liv utanför hemmet är titeln på en ny rapport från Tork Essity med trender och fakta om värdet av hållbart företagande i människors vardag i och utanför hemmet.

Kärcher i robotsamarbete

Kärcher och USA-baserade Brain Corp har bildat ett samarbete för att ta autonoma lösningar för golvstäd till marknaden.

Samhallsuppdrag förlängs med fem år

Branschdag för hushållsnära tjänster

Den 30 januari samlar Städbranschen Sverige hemstädföretagen till en utbildnings/branschdag med kompetensutveckling och samtal om framtidsfrågor.

Intervju: Andreas Thorling

Sedan den 1 november är Andreas Thorling vd för FM-leverantören ISS Facility Services AB med cirka 6500 anställda och en omsättning på 4,2 miljarder kronor.

3

Hård kritik mot Samhalls metoder

På ett seminarium som nyligen arrangerades av riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C) diskuterades Samhalls sätt att använda underentreprenörer för att klara sina upphandlingar.

Högsta betyg i Bergsjön

Familjebostäder i Göteborg har lyssnat på hyresgästerna och bl a satsat på noggrannare städning. Det har gett utslag i bättre betyg.

Tamm Maskinpartner förstärker

Mindre kladd och mindre städning

Se alla Företagens egna nyheter

Nya städmaskiner från KBM

Fleetmanagement - få kontroll över maskinparken

Städarnas dag och ny film från Städakademin

Lätthanterlig. Ergonomisk. Prisvärd

Säkra dina entréer och golvytor med i-matt

i-mopfamiljen växer, säg hej till i-mop Lite!

Utvärdering mot kvalitet - Borago projektleder och upphandlar

Borago deltar i Nordisk/Baltiskt INSTA 800 projekt

Våra certifierade utbildningar har precis blivit ännu fler!

Borago har uppdrag för Svenska kraftnät

Nätverksträff för Städakademin - värdefullt ur flera perspektiv

Städhandboken – så städar du skola och förskola.

Västra Götalandsregionen - nu är lyckan gjord!

Pengar kvar i potten? Kickstarta hösten med kompetensutveckling!

Attrahera både kunder och personal

Kickstarta hösten - boka utbildningarna redan nu!

Arbetsglädje och livskvalité - ja, tack!

Boragos sommarerbjudande 25 % på Städakademin!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hinner du med att utbilda din nyanställda personal så att jobbet blir profe...

Tennant lanserar nya torr och våtdammsugare

Enköpings kommun investerar i fler OS3 system som tillverkar rengöringslösn...

Batteridriven utomhussopmaskin

Vlx 416S

Sänd till en kollega

0.158