23948sdkhjf

Kartläggning av franska lokalvårdare

Enligt en kartläggning från det franska arbetsmarknadsdepartementet är städbranschen den som kommer att anställa flest personer kommande tre år.

Det är redan åtta procent av franska lönearbetare som arbetar i städsektorn.

Den vanligaste profilen för en lokalvårdare är en 50-årig kvinna, med låg utbildning och utländsk bakgrund.

Det framgår av kartläggningen att städning sällan ses som ett kall. En stor andel av de anställda kommer från en tid av arbetslöshet. Bara 17 procent av de anställda skulle vilja att deras barn jobbar i städbranschen. Det är mindre än hälften av vad som gäller generellt i franskt arbetsliv.

En anledning till de tuffa arbetsvillkoren är att städning ses som repetitivt och hårt arbete av nära tre fjärdedelar av dem som deltog i undersökningen. Dessutom känner ca en tredjedel av dem som städar på företag att de ignoreras av de andra anställda. Det är mer än dubbelt så många än vad som gäller för andra okvalificerade arbetare.

Den känslan förstärks av de osociala arbetstider som städare har, ofta deltid. Åtta städjobb av tio innehas av kvinnor men på företag är majoriteten män.

Städsektorn har dubbelt så många invandrare anställda som andra branscher, ca 20 procent av alla städjobb. Enligt departementet har den siffran ökat sedan år 2000.

Det är värt att notera att de utländska städarna har bättre utbildning än sina franska kollegor. Åtta procent av dem har en examen över gymnasienivå, jämfört med bara fem procent av de inhemska städarna.

Källa: European Cleaning Journal

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078