23948sdkhjf

”Staten måste bli bättre på hållbar upphandling”

I en debattartikel i Dagens samhälle ställs frågan varför statens egna verksamheter inte når målen för en miljömässigt ansvarsfull upphandling.

Debattinlägget har undertecknats av bland andra Ragnar Unge, Miljömärkning Sverige, Vanessa Butani, Scandic och Ola Bäck, ISS.

"Idag används offentliga medel alltför ofta till att upphandla varor och tjänster utan att ta hänsyn till miljömässiga och sociala villkor", skriver debattörerna.

"Sedan 2016 finns en nationell upphandlingsstrategi med ett tydligt mål om miljömässigt ansvarsfull upphandling. Strategin vänder sig till statliga bolag och myndigheter. Men alltför lite har hänt."

Man kommer med tre tydliga uppmaningar riktade till civilminister Lena Micko (S) och de ansvariga på de statliga bolagen/myndigheterna:

  1. Skapa effektiva samarbeten med statliga kollegor och dela erfarenheter. Dela med er av kunskap och goda exempel.

  2. Sätt konkreta mål för att bli föredömen i Upphandlingssverige. Sikta på högsta betyg i nästa utvärdering!

  3. Ta hjälp av oss experter som kan såväl hållbarhet som den aktuella branschens förutsättningar för att ställa krav.

Läs hela inlägget här

I sitt svar instämmer civilminstern och skriver bland annat att

"Många myndigheter har miljö- och klimatpolicyer och höga miljöambitioner, men missar ibland att använda sin upphandling strategiskt för att nå målen. Jag delar bilden av att det behöver ske en förändring, och det snabbt. Ett sätt kan vara att myndigheterna fokuserar mer på de upphandlingar som har störst miljöpåverkan och där högt ställda miljökrav ger störst effekt."

Läs hela texten här

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079