23948sdkhjf

Åtta av tio brister i kemikaliehantering

Åtta av tio arbetsplatser som inspekterats har brister i hanteringen av kemikalier, konstaterar Arbetsmiljöverket som har inspekterat 3600 arbetsplatser under två års tid.

Inspektionerna är en del av en gemensam EU-insats. Varje år orsakar avgaser, damm, kemikalier och andra kemiska risker på jobbet olyckor, sjukdomar och dödsfall och det brister på många arbetsplatser, visar Arbetsmiljöverkets inspektioner.

Av 3600 arbetsplatser har närmare 2 900 arbetsplatser, åtta av tio som inspekterats, fått krav på att åtgärda en eller flera brister kopplade till kemikalier.

Insatsen är en del av en EU-kampanj mot farliga ämnen på arbetsplatserna. Arbetsmiljöverket följer upp de brister som hittats vid inspektionerna.

– De allra flesta har åtgärdat bristerna när vi kommer tillbaka. Det handlar ofta om okunskap. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar när det gäller kemiska risker på jobbet, de orsakar fortfarande sjukdomar och dödsfall, säger Elin Löfström-Engdahl, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Inspektionerna redovisas per bransch och per län men materialet gör det inte möjligt att dra några generella slutsatser om en enskild bransch eller län.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094