23948sdkhjf

Löneskandalen i Falun: Fängelse för båda

Enhetschefens son fick lön som städare i 14 år av Falu kommun – utan att jobba. Nu döms både mor och son till fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Domen har fallit mot den enhetschef och hennes son som stått åtalade vid Falu tingsrätt för grov trolöshet mot huvudman, rapporterar SVT Dalarna. Mamman döms till två och ett halvt års fängelse, sonen till två års fängelse.

Det var en ren slump att kommunen upptäckte att en man, som ingen av hans förmodade kollegor kände till, hade avlönats i 14 år. SVT Dalarna har tidigare avslöjat att historien rullades upp då kommunen försökte ge mannen en ny tjänstetelefon.

Totalt har brotten kostat Falu kommun över fyra miljoner kronor inklusive sociala avgifter. På fredagen meddelade Falu tingsrätt domen.

Kvinnan har tidigare erkänt trolöshet mot huvudman, men inte i den omfattning som åklagaren hävdat. Sonen har nekat till brott.

Enhetschefens dom på två och ett halvt års fängelse motiveras av tingsrätten med att brottet varit systematiskt, pågått under en längre tid och varit svårt att upptäcka. Hon har enligt tingsrätten ”på ett flagrant sätt missbrukat sin förtroendeställning”. Hon är tidigare ostraffad.

Sonen döms till två års fängelse och även om tingsrätten anser att det varken finns förmildrande eller försvårande omständigheter och att han förhållit sig passiv var det inte fråga om att det skulle bli något annat än fängelsestraff.

Frågan om eventuellt skadestånd till Falu kommun avgörs i ett separat tvistemål. Åtalet i brottmålet har påverkats av preskriptionstid, vilket gjort att åtalet inte berört de första åren som sonen ska ha varit anställd.

Kommunen har dock gjort klart att man kommer att kräva tillbaka alla pengar som betalats ut felaktigt sedan sonen anställdes 2004, totalt 4,1 miljoner kronor.

Dock har tingrätten beslutat att staten ska stå för advokatkostnaderna, drygt 230 000 kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094