Sesab Service blev årets städföretag
Det var två mycket glada representanter för Sesab Service som tog emot priset Årets Städföretag på Stora Städbranschdagen i Stockholm på torsdagen.
Sesab, idag en koncern med tre serviceföretag, startades 1981 av Sven-Olof Land. Han började jobba inom städbranschen 1964, då var han 22 år gammal. Nu har han 55 år i städbranschen bakom sig.
– Jag jobbade i ett av de större städföretagen i Västsverige och när ägaren sålde företaget tänkte jag att nu eller aldrig.
Han flyttade till Malmö och startade Sesab Service.
Varför tror du att ni har fått priset?
– Vi är nära personalen och vi är nära våra kunder och vi har nära dialog med fackföreningarna. Ett av kriterierna för att bli nominerad är att man ska ha ordning på ekonomin, och jag vill ha ordning i mitt företag.
Sven-Olof Land är 77 år och pensionär sedan länge, men han är styrelseordförande och jobbar fortfarande en dag i veckan.
– Det är svårt att inte lägga sig i så mycket, men jag försöker. Vi har fyra barn min hustru och jag och alla jobbar i företaget.
2007 genomfördes växlingen till andra generationens ägare genom att man skapade ett holdingbolag som äger koncernens övriga bolag.
Nikola Baric som är vd sedan 2007 är Sven-Olofs svärson och bidrar till att göra företaget till ett utpräglat familjeföretag.
– Sedan dess har vi försökt se vad som kan göra oss unika som företag framöver. Som alltid landar det i personalen. Kan vi få dem att känna sig glada, positiva, stolta över sitt jobb, över företaget, kommer vi även få nöjda kunder och nya uppdrag. Den tron har vi hela tiden haft och Sven-Olof har varit en väldigt bra mentor för mig.
– Det är mest positivt med att vara ett så utpräglat familjeföretag, säger Nikola Baric.
– Det som kan vara lite negativt är att man aldrig riktigt släpper jobbet. På middagar och kalas, nog kommer man in på jobbet. Vi brinner för det här. Vi brinner för branschen. Jag tror att personalen inte ser det som ett problem heller för vi är väldigt nära dem. Min dörr är aldrig stängd om någon vill prata eller diskutera något.
– Vår filosofi är också att vi ska kunna vara på plats och stötta vår personal. Vi måste vara tillgängliga för dem. Allt kan hända där ute. Företaget har uppdrag som städas 365 dagar om året.
Sesab har ca 350 anställda motsvarande ca 190 årsanställda. 2018 omsatte bolaget 106 miljoner kronor.
Hur ska ni använda priset?
– Självklart ska vi använda detta utåt. Först och främst gäller det att få ut det till vår personal så att de verkligen får ta del av det här priset som är deras förtjänst – tillsammans med oss. Hela företaget är ett team, säger Nikola Baric
– Visst är det en ledarskapsfråga, men har du duktig personal så är det lätt att leda.
Det tar tid att bygga upp en sådan personalstyrka. Vi har väldigt låg personalomsättning och sjukfrånvaron förra året låg på ca 1,9 procent, korttidsfrånvaro.
Det är fantastiskt och det, tillsammans med utbildningsinsatser och annat gör att personalen trivs.
Är det svårt att hitta personal?
– Ja, det är det. Det finns arbetslösa människor men de söker inte för de tänker att städning vill jag inte hålla på med. Tyvärr förstår de inte att man kan göra så mycket i den här branschen.
Vad har du tagit med dig från idag?
– Det jag fastnade för idag var Anders Wennerstrands presentation om att kommunicera hållbarhet.
Då insåg jag att vi gör det här, men vi lyfter inte fram det. Det tar jag med mig och där ska vi sätta ett mål för 2020.
Fakta:
Årets Städföretag måste vara ett Auktoriserat Serviceföretag, auktoriserat av parternas gemensamma auktorisationsnämnd. Juryn utser ett städföretag som på olika sätt utmärkt sig som ett föredöme i branschen. Följande kriterier har särskild betydelse:
-
Arbetsmiljöarbetet
-
Miljöarbetet
-
Kvalitet och kompetensutveckling av personalen, exempelvis genom SRY:s yrkesbevis
-
Välordnad och god ekonomi
-
Goda fackliga relationer, god personalpolitik samt ordning och reda arbetsrättsligt
Alla anställda i auktoriserade städföretag kan nominera sitt företag.