23948sdkhjf

Startade eget för att få bestämma själv

Kristina Kasimir grundade eget bolag för att få avgöra själv vilka städprodukter hon skulle använda. Det som driver henne är miljötänkande.

Hon kom till Sverige från Estland för åtta år sedan med sin man som är fotbollsspelare och skulle spela i Hudiksvall.

– Vi skulle bara stanna sex månader men trivdes så bra och Sixten fick förlängt kontrakt, så vi blev kvar. Hennes man lämnade fotbollen för tre år sedan och jobbade som snickare. Nu har han precis börjat arbeta med Kristina i hennes företag.

Hon började jobba med städning efter förfrågningar genom fotbollsföreningen.

– Jag sa som det var att jag aldrig hade städat professionellt men att jag ville försöka. Jag tyckte det var jättekul och blev snabbt väldigt uppskattad av kunderna. Det var viktigt som nykomling i ett land.

Men hon tyckte att det användes alldeles för mycket kemikalier.

– Hemma hos barnfamiljer fick jag nästan dåligt samvete för det. Det kändes inte bra.

Kristina som har två barn själv började leta efter mer miljövänliga alternativ.

– Jag är uppvuxen med bikarbonat och ättika som städkemikalier men min chef sa att kunderna inte tyckte om ättikslukten, och det förstår jag. Till slut blev det så att jag startade eget för att få bestämma själv.

I slutet av 2012 startade hon sitt eget bolag, Green Cleaning, och prövade sig fram med olika städprodukter: Bikarbonat, såpa, flytande galltvål. Men vid t ex flyttstädning, när det kan vara väldigt smutsigt, räcker de produkterna inte till.

Hon letade efter produkter som både var effektiva och skonsamma mot miljö och städare. Till slut fastnade hon för en spansk bioteknisk produkt och ett moppsystem med en rörmopp och en raka, som uppfyllde hennes krav.

– Systemet har funnits länge på marknaden. En skillnad jämfört med vanliga moppar är att systemet kräver att man lär sig rätt teknik.

Hela tiden söker hon efter nya och bättre produkter och testar dem tillsammans med sina medarbetare. Bolaget har tre anställda städare idag.

– I praktiken är det de som bestämmer vad som fungerar bäst och i vilka sammanhang.

Miljöaspekten är väldigt viktig för Kristina.

– Egentligen räcker det med en produkt för nästan all rengöring. Men ibland krävs specialprodukter. Det jag vill att man ska undvika är att alltid ha sex, sju flaskor som ställs fram och sprayas slentrianmässigt.

Namn: Kristina Kasimir.

Ålder: 33

Bor: Hudiksvall sedan 2011, innan dess Tartu, Estland.

Familj: Make och två barn.

Utbildning: Idrottslärare

Karriär: Idrottslärare, städare, grundare av städbolaget Green Cleaning och agenturen Krizit.

Kristina visar med en liten film hur man använder rörmoppen. Rätt använd kan den ersätta sex vanliga moppar och den kommer åt på besvärliga ställen, förklarar hon. Listerna kan städas utan att städaren behöver böja sig och kunderna blir nöjda.

– Tänk så mycket den sparar på miljön.

– Jag vet ju inte hur det kommer att se ut om fem år. Det manuella momentet kommer inte att försvinna eftersom vi inte kan använda maskiner överallt.

Att nå ut till professionella användare med nya produkter är inte så svårt. Det finns ett intresse för sådant som gör jobbet lättare.

– Det har lett till en efterfrågan från folk som använda det själva hemma. Det är mitt nästa mål – att nå ut till konsument.

Sedan ett år tillbaka finns Kristinas import- och säljbolag för biotekniska rengöringsmedel med en webbshop för konsumenter. Produkterna kommer från ett spanskt företag. De är miljöcertifierade med EU-blomman (EU Eco-label) och har vunnit priser (European Business Award for the Environment och Quality Innovation Award).

Har du funderat på att ansöka om certifiering med den nordiska Svanen?

– Inte just nu, eventuellt i framtiden. Det kostar väldigt mycket pengar. Dessutom visar Svanen inte om produktinnehållet är ekologiskt och/eller biologiskt nedbrytbart vilket våra produkter är.

Text och foto Boel Jönsson

Källa: Tidningen Rent nr 4 2019

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109