23948sdkhjf

Fastighets kritiserar ny auktorisering

Städbranschen Sveriges satsning på en egen auktorisering av medlemsföretag väcker kritik från fackförbundet Fastighets.

Sedan 1980-talet kan städföretag ansöka om auktorisation som ska visa att de är seriösa. I den nämnd som granskar företagen sitter företrädare för Almega Serviceföretagen, Fastighets och Kommunal.

– Det riskerar att skapa förvirring och undergräva den auktorisation som är känd i branschen om Städbranschen Sverige startar en egen. Vi är överens med Almega och Kommunal om att det är viktigt att det är arbetsmarknadens parter som utför auktorisationen av städföretagen. Det är vi som tecknar kollektivavtal och som har bäst koll på arbetsvillkoren hos företagen, säger Magnus Pettersson, ordförande för Fastighets, till Fastighets.se.

Men Matthias Lindholm som är ordförande för Städbranschen Sverige tror inte att deras auktorisation kommer att äventyra den befintliga auktorisationen för städföretag.

– Tanken med vår auktorisation är att täcka in den bredd av företag som är med i vår branschorganisation. Medlemmarna är också leverantörer, tillverkare och konsulter. Med en egen auktorisation kan vi få fler företag auktoriserade, något som är bra för branschen. Jag är förvånad över den negativa responsen, kommenterar Matthias Lindholm.

Ari Kouvonen som är näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen vill inte uttala sig om hur Almega ställer sig i frågan innan Städbranschen Sverige presenterat färdiga kriterier för sin auktorisation.

Enligt Mattias Lindholm vill man ha med en facklig part i sin auktorisationsnämnd, som inte är klar ännu, men Fastighets ordförande Magnus Pettersson säger att ett samarbete med Städbranschen Sverige inte är aktuellt. Han poängterar att det är extra viktigt med en enhetlig auktorisation i städbranschen, där det finns många oseriösa företag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062