23948sdkhjf

Kampanj mot Sodexo gav resultat

I kampanjen som startade den 11 juni uppmanades koncernen ta ansvar för hur kycklingarna de köper hålls.

Sodexo är ett av Nordens ledande Service Managementföretag med bl a omkring 100 lunchrestauranger och caféer i Sverige. De serverar även mat till skolor, äldreomsorg, hälso- och sjukvård. Bolagets slogan är “Quality of Life Services”.

I USA och Kanada har företaget redan tidigare valt att ha högre djurskyddskrav vid inköp av kyckling, men i Sverige och övriga Europa hade inga sådana beslut tagits.

Men den 15 juni meddelade Sodexo att de i alla sina europeiska verksamheter kommer att förbättra välfärden för kycklingarna senast 2026, genom att inkludera European Chicken Commitment i sina upphandlingar.

– Sodexos beslut kommer påverka otroligt många djurindivider runt om i hela Europa och det är vi väldigt glada över, säger Nathalie Söderström ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt i ett pressmeddelande.

I Europa och Nordamerika har över 150 företag valt att bidra till att förbättra för de djur som är flest och som har det sämst, däribland IKEA, Nestlé, Pret A Manger, Bastard Burgers, Dr Oetker och Paradiset.

Branschorganisationen Svensk Fågel vill inte diskutera välfärdsförbättringarna med Djurens Rätt.

– Vi har flertalet gånger försökt få till ett möte med dem men de tackar nej så det är positivt att företagen visar vägen här, säger Linn Bleckert kampanjkoordinator på Djurens Rätt i ett pressmeddelande.

European Chicken Commitment innebär bland annat att kycklingarna ska ha mer utrymme, att snabbväxande hybrider inte ska användas, att berikning ges i form av exempelvis sittpinnar och att de får tillgång till en mer normal dygnsrytm med dagsljus och bättre belysning.

Svensk Fågel skriver på sin hemsida bl a följande kommentar:

"Ett flertal av punkterna i ECC, European Chicken Commitment (http://welfarecommitments.com/europeletter),som är framtaget av djurrättsorganisationer inom EU, uppfylls redan av Svensk Fågels medlemmar och andra är under utredning som en del i Svensk Fågels utvecklingsarbete. Ett arbete som påbörjats långt innan Djurens Rätts kampanj."

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062