23948sdkhjf

Tjänstesektorn dominerar i utsatta områden

Almega publicerade en ny rapport, en yrkeskartläggning som visar vilka yrken som bryter utanförskapet i utsatta områden under Järvaveckan.

– Den privata tjänstesektorn är en integrationsmotor i Tensta, Husby och Rinkeby. Det är tydligt att tjänsteföretag är med och bryter utanförskapet, kommenterar Andreas Åström, chef för näringspolitik och kommunikation på Almega.

– Men det är problematiskt att kompetenskrisen i tjänstesektorn breder ut sig, samtidigt som arbetslösheten bland nyanlända är hög. För att öka sysselsättningen måste jobben med låga krav på utbildning bli ännu fler, säger han.

Många branscher har svårt att tillsätta personal, och Almegas medlemmar närvarar under veckan för att rekrytera hela 200 nya medarbetare. Problemet är samtidigt att för många utrikes födda stannar i ingångsyrken och inte kommer vidare till bristjobb som fortfarande har relativt låga krav på utbildning.

Almega föreslår bl a kompetensavdrag för att få arbetsgivarna att investera i personalutbildning i bristyrkesutbildningar vilket även skulle gynna rekrytering av arbetslösa, nyanlända och unga som inte har alla kvalifikationer. Ett annat förslag är att arbetsförmedlingen ska fördubbla deltagarantalet i aktiva arbetsmarknadsinsatser under 2019.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.219