23948sdkhjf

Halm blir pappershanddukar

Mjukpappersproducenten Essity investerar cirka 400 miljoner i en anläggning som ska producera papper av vetehalm vid pappersbruket i Mannheim, Tyskland.

Företaget vill framställa pappersprodukter från vetestrå, en restprodukt från jordbruket. Cirka hälften av allt vetestrå används som halm till djur, andra hälften går till spillo. Essity kommer att köpa in vetestrå från bönder i och runt Mannheim.

– Vi utvärderar kontinuerligt nya produktionsmetoder. Detta är ett exempel på hur innovation kan bidra till ett hållbart och cirkulärt samhälle, säger Magnus Groth, vd och koncernchef för Essity i ett pressmeddelande.

Tekniken för att producera halmpapper har licensierats in från det amerikanska bolaget Sustainable Fibre Technologies (SFT). Restprodukter från produktionen kan användas som gödningsmedel och jordförbättring.

Idag tillverkar företaget färskfiber med ungefär hälften från återvunna fibrer. Det papper som produceras med vetestrån är lika ljust, mjukt och starkt som papper som produceras av färsk pappersmassa.

– Processen gör att Essity kan ersätta viss certifierad nyfiber med fiber av förnybara vetestrån. Det innebär miljönytta eftersom vetestråprocessen använder betydligt mindre vatten och energi. Dessutom omvandlas en oanvänd restprodukt från jordbruket till en skalbar pappersfiberkälla, säger Janne Müntzing, Commercial Director för Professional Hygiene i Sverige.

Produktionen väntas komma igång under andra halvan av 2020.

Pappret som produceras med den nya teknologin kommer att användas både i konsument- och proffsprodukter, enligt Essity.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125