23948sdkhjf

Bristande kunskap om hållbar upphandling

Miljömärkning Sverige har frågat 90 kandidater till EU-parlamentet vad de vet om hållbara offentliga upphandlingar.

Miljömärkning Sverige vill att de folkvalda som företräder Sverige i EU har kunskap och ambitioner att styra mot en hållbar offentlig upphandling. Därför har man skickat en enkät till kandidaterna som toppar listorna i valet till EU-parlamentet.

Enkäten skickades ut via e-post till 90 mottagare, de tio första namnen hos samtliga partier som finns representerade i EU-parlamentet idag. Svarsfrekvens: 33 %. Tidsperiod: april 2019.

Svaren visar att det finns en partiöverskridande samsyn om att hållbar offentlig upphandling är en viktig fråga att driva i EU-parlamentet. Nästan alla kandidater tänker driva frågan.

Men enkäten visar också att många tror att det blir dyrare med miljömärkta produkter och att det inte finns tillräckligt många som är godkända.

– Det är oroande att dessa myter lever kvar. Och det är anmärkningsvärt att en av fyra kandidater inte känner till den nya möjligheten att använda miljömärkningar vid upphandlingar, säger Ragnar Unge, vd på Miljömärkning Sverige i ett pressmeddelande.

Miljömärkning Sverige vill att de svenska EU-parlamentarikerna arbetar för att:

  • Skapa allianser över partigränserna i riksdagen och i EU-parlamentet. Enighet ger långsiktighet kring upphandlingsarbetet och bidrar till att snabbare nå miljö- och klimatmål.

  • Sätta mål för att hållbar offentlig upphandling blir ett resurs- och kostnadseffektivt verktyg för att nå FNs globala miljö- och klimatmål.

  • EUs egna organ ska vara ett föredöme för så väl medlemsländerna som resten av världen genom hållbara inköp.

  • Förenkla EUs lagstiftning om upphandling så att det blir lättare att använda miljömärkningar som ett medel.

Varje år omsätter den offentliga marknaden inom EU 2 000 miljarder euro (14 % av EUs BNP), främst skatteintäkter. Men alltför få upphandlingar ställer krav på miljö och sociala aspekter. Drygt hälften av upphandlingarna inom EU har lägstapris som norm, inte hållbarhet.

– Miljön och klimatet kräver att vi agerar nu. Vi har inte råd att slösa bort tid på dåligt utformade upphandlingar, säger Ragnar Unge.

Fakta

EU har en strategi för grön och socialt hållbar och innovativ upphandling i upphandlingsdirektivet och som är implementerad i Lagen om offentlig upphandling (LOU: 2016:1145 12 § Märkning).

Knappt 4 av 10 ”håller delvis med om" att miljömärkning leder till ökande kostnader för den upphandlande organisationen. Men miljökrav i enlighet med Svanen och EU Ecolabel kan ställas vid offentlig upphandling utan att riskera högre kostnader enligt en ny undersökning från danska Miljöstyrelsen.

Myten att det inte finns ett tillräckligt stort utbud av gröna produkter lever kvar hos 40 % av respondenterna i enkäten. Enbart i Sverige finns sammanlagt 48 769 olika varor och tjänster (april 2019) som kontrollerats av EU-märkningarna Svanen, EU Ecolabel, Fairtrade, KRAV, Bra Miljöval, TCO Certified och MSC.

Länk till rapporten om enkäten på svanen.se

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.205