23948sdkhjf

Dammanalys avslöjar allt

En närstudie av dammet i högupplösande mikroskop visar kvaliteten på inomhusmiljön och förekomst av sådant som svamp och fukt.

– Damm är inte bara damm. I det kan man hitta svar på allt från kvaliteten på inomhusmiljön till om bostaden drabbats av svamp eller fukt, eller om det förekommer asbest och om städningen är tillfredsställande, säger Kolbjørn Mohn Jenssen från norska Mycoteam. De analyserar och ger råd om alla typer av biologiska angrepp i byggnader.

Efter en första analys körs dammprover i mikrovågsugn som värmer upp det till 1 000 grader så att allt biologiskt material brinner upp och enbart oorganiska partiklar, t ex asbest, finns kvar för analys.

Det nyinskaffade högupplösande mikroskopet har en kamera som tar extremt högupplösande bilder.

– Jag brukar säga, ge mig din dammråtta så ska jag berätta vem du är, säger han.

Mikroskopbilderna som visar dammet in i minsta detalj har också avslöjat överraskningar som att vanlig mögelsvamp har visat sig äta mustaschfiskar eller att svarta fläckar på försterblecket inte är mögel utan små järnpartiklar från en vinkelslip eller såg.

Ansvarige för inomhusklimat i norska Astma- og Allergiforbundet, Kai Gustavsen, säger att många är omedvetna om att de utsätts för dåligt inneklimat, som i längden kan vara hälsoskadligt. 

– Dammanalys kan ge svar på om det finns fukt och mögel och var dammet kommer ifrån. Om dammprovet visar mycket stor mängd husdamm är det troligen dags att ta fram städutrustningen, säger Jenssen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078