23948sdkhjf

Vill ha sysselsättningskrav vid upphandling

Regeringen vill i större utsträckning använda offentlig upphandling för att öka sysselsättningen. Svenskt Näringsliv sågar förslaget, men Samhalls vd Monica Lingegård är positiv.

På ett SNS-seminarium (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) om sysselsättningskrav vid offentlig upphandling sa civilminister Ardalan Shekarabi att regeringens budskap till myndigheterna är att de måste formulera egna strategier och mål.

– Ta stöd från Upphandlingsmyndigheten och andra myndigheter som genomfört upphandlingar med sysselsättningskrav.

Han sa också att upphandlande myndigheter, leverantörer och arbetsmarknadens aktörer har ett gemensamt ansvar.

Sysselsättningskrav vid offentlig upphandling innebär att upphandland myndighet ställer krav på att leverantören erbjuder anställning, utbildning eller praktik till personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det gäller till exempel nyanlända, lågutbildade och funktionshindrade.

Redan i dag finns möjligheten att ställa sådana krav, men den används inte lika mycket i Sverige som i många andra europeiska länder.

– Vi har i Sverige en tendens att ta ett väldigt juridiskt tänk och krångla till det. Är det att ta en risk? Ja, det är ett risktagande. Det är en brist på flexibla lösningar, sa Ardalan Shekarabi.

Enligt Arbetsförmedlingens upphandlingschef Martin Kruse, är det naturligt att offentlig sektor använder sin köpkraft till att driva förbättringar i samhället.

– Det finns förstås risker för ökade kostnader, men vi behöver lyfta fram samhällsvinsterna, som minskat utanförskap. Arbetsförmedlingen en naturlig samarbetspartner för att hitta kandidater till olika projekt.

– Tänk om detta är ett konkurrensmedel för företagen om 10-15 år!

En representant från Almega konstaterade att sysselsättningskrav kan ses som en extra pålaga vid upphandlingar och lyfte också fram problemet med att det redan idag är få anbud vid upphandlingar.

Tidig dialog, identifiering av hinder och anpassning av upphandlingen, samt att man formulerar kraven tillsammans var åtgärder som lyftes av Ardalan Shekarabi.

– Samarbete är nyckeln. Då kan man också identifiera onödiga krav t ex kapacitetskrav som inte behövs och som utesluter små aktörer.

Samhalls vd Monica Lingegård var huvudsakligen positiv, trots att hon ser en risk för att det blir svårare för dem att vinna upphandlingar i framtiden.

Här kan du se hela seminariet.

Fakta

En upphandlande myndighet har rätt att ställa krav på att leverantören ger en eller flera personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden sysselsättning inom ramen för kontraktet. Det kan handla om anställning, utbildning, praktik- eller traineeplatser.

Syftet är att det ska ge flera positiva effekter: lättare att få jobb för människor som står utanför arbetsmarknaden i dag, fler kvalificerade arbetssökande att välja bland, lägre kostnader för försörjningsstöd samt högre skatteintäkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078