23948sdkhjf

965 000 Rut-användare 2018

Fler svenskar än någonsin använder sig av avdraget, mest för flyttstädning. Nu meddelar regeringen i vårbudgeten en dubblering av taket till 50 000 kronor.

Rutavdraget har ökat varje år sedan det infördes i juli 2007 och 2018 blev ännu ett nytt rekord, enligt Skatteverket.

Slutsiffran för 2018 blev drygt 965 000 användare i Sverige, vilket är strax över 73 000 fler än 2017, en ökning på 8,2 %. Svenskarnas sammanlagda rutavdrag under 2018 hamnade på 5,06 miljarder kronor, vilket är en ökning på 9,1 % från föregående år.

På Offerta.se, en digital marknadsplats för att köpa in Rut- och Rot-tjänster, ses samma utveckling, där förfrågningarna för ruttjänster kontinuerligt ökar. Under de senaste fem åren har efterfrågan ökat med över 147 %.

Offerta.se är Sveriges största tjänsteförmedlare och förmedlar årligen cirka 80 000 förfrågningar‚ cirka 38% är för ruttjänster.

Detta var de fem mest efterfrågade Rut-tjänsterna 2018*:

1. Flyttstädning

2. Hemstädning

3. Flytthjälp

4. Fönsterputsning

5. Trädfällning & Trädvård

*Baserat på antal inkomna förfrågningar på Offerta.se under 2018.

När regeringens vårbudget presenterades förra veckan var en dubblering av taket för rutavdraget en av punkterna. Gränsen höjs till 50 000, från 25 000 kronor per person och beskattningsår från 1 juli 2019.

Höjningen bedöms av Finansdepartementet och majoriteten av tillfrågade instanser som Skatteverket, Svensk Handel och TCO som positivt och viktigt för tjänstesektorn. Några av de positiva argument som lyfts fram från instanserna inkluderar att:

  • Rutavdraget hjälper till att skapa jobb, framför allt för utrikesfödda eller lågutbildade som har svårt att få anställning.

  • Rutavdraget bidrar till att omvandla svart arbetskraft till vit.

  • Rutavdraget främjar det kvinnliga företagandet.

  • Rutavdraget bidrar till ökad efterfrågan och konkurrenskraft för branschen.

  • Allt fler äldre bor kvar i sina hem och fler pensionärer väljer att köpa ruttjänster. Det underlättar för den offentliga servicen som har svårt att tillgodose behoven till fullo.

FAKTA

“Rut” står för Rengöring, Underhåll och Tvätt och Rut-avdraget är ett avdrag för hushållsnära tjänster. Avdragen har en fast maxsumma per år och dras av enligt en bestämd procentsats från företagarens arbetskostnad. Avdraget ska redan vara gjort i fakturan till kunden och betalas sedan till företagaren av Skatteverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141