23948sdkhjf

Samhall reagerar på Almegas rapport

Samhalls affärsområdesdirektör svarar på Almega Städföretagens kritik och uppmanar branschen att anställa deras personal.

– Det är svårt att tolka Almega Städföretagens kritik som något annat än ett erkännande av våra medarbetares höga produktivitet och vår förmåga att hantera offentliga upphandlingar, säger Jonas Rieck som är affärsområdesdirektör på Samhall i ett pressmeddelande.

– Det är med viss förvåning som vi läser Almega Städföretagens senaste utspel om Samhalls dominerande ställning i Norrland. Visst går det att klyva statistiska hårstrån och hitta vad som vid första anblicken ser ut som att Samhall skulle slå ut företag i den svenska glesbygden, men det är naturligtvis fel.

Han påpekar att Samhall som företag är "genomlyst ur alla tänkbara vinklar" de senaste åren av EU-kommissionen och Konkurrensverket och inte snedvrider konkurrensen.

– Samhall har mycket verksamhet i Norrland. Anledningen är att det är tuffare för människor med en funktionsnedsättning att hitta jobb på platser där konkurrensen om varje arbetstillfälle är större. Samhall finns på mer än 600 orter runt om i hela Sverige, och många av dessa orter anses av andra företag olönsamma, säger Jonas Rieck.

Jonas Rieck redovisar en del siffror för Samhalls alla upphandlingar som ett riksgenomsnitt:

– Samhall lämnade 158 anbud i hela Sverige under 2018 och vann 46 procent av dem. Tittar vi på våra konkurrenter i just städbranschen så vann ISS 48 procent av sina lämnade anbud, Clean Quality 32 procent, Förenade Service 24 procent och Norrlands miljövård 33 procent. Om vi sedan tittar på marknadsandelar så har Samhall cirka 5 procent inom städ, medan ISS har 17 procent.

– Dessutom kan flera leverantörer vinna delar av samma upphandling. Därmed kan Samhall vinna ett anbudsområde, medan andra företag vinner de andra anbudsområdena. Det är kort sagt ingen särskilt hederlig matematik som Almega Städföretagen ägnar sig åt, säger han.

Han återkommer också till det kollegan Mats Eliasson, marknadsdirektör, Samhall sa i Malmö:

– Almega Städföretagens kritik verkar bottna i en oförmåga att förstå Samhalls uppdrag. Om ni vill stänga ner Samhall så går det jättebra, och börja med att rekrytera våra cirka 9000 välutbildade städare som vi har runt om i hela Sverige. 1505 av dem finns i Norrland.

– Ni behöver inte utbilda dem, det har vi gjort. Ni kommer att få medarbetare som skapar en fantastiskt positiv företagskultur, och ni gör dessutom samhället en stor tjänst. Utöver det får ni minst lika mycket i ersättning som vi får av staten, men antagligen mer. Det finns kort sagt inga nackdelar för er att rekrytera våra medarbetare, bara fördelar. Börja där, så kommer vi garanterat kunna ha betydligt mer konstruktiva samtal framöver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094