23948sdkhjf

Svårt hitta städare med drömprofilen

I Arbetsförmedlingens senaste prognos från februari i år sägs att 73 000 personer är anställda i städbranschen och att medelåldern är 43 år.

Sussi Brandell från JobbKlar i Malmö konstaterade i sin Drop in-presentation på Clean & Facility i Malmö den 3 april att siffran 73 000 är så gammal som från 2017.

– Stämmer den idag, två år senare? Jag tvivlar på det och medelåldern tror jag ligger närmare 50+ och med ett tydligt underskott av 90- och 00-talister.

– I vissa städer i landet råder akut brist på städare och ett problem är att de som ändå söker städjobben ofta inte har rätt kompetens.

Sussi Brandell har tittat på många jobbannonser där man söker städpersonal och sammanställt "drömprofilen" med alla egenskaper och kompetenser som efterfrågas:

Erfarenhet av städning

SRY/Pryl-utbildning

Körkort

Tala svenska

Hög känsla för kvalitet och service

Hög social kompetens

Kunna arbeta självständigt, i team

Ansvarstagande och stresstålig

Ha ett brinnande intresse för lokalvård

Hon har räknat ut att de senaste fyra åren har 3 200 personer genomgått olika städutbildningar, dvs 800 per år.

– Det räcker inte på långa vägar. En avgörande fråga är hur vi ska sälja in städbranschen till 90-talisterna och yngre för att de ska bli intresserade.

Sussi Brandell poängterar hur viktigt det är att presentera jobbet på rätt sätt.

– Vi måste ge rätt bild av jobbet annars slutar de här unga efter ett par veckor när de inser att det inte uppfyller deras förväntningar.

– Vi måste helt enkelt bli tydligare i våra jobbannonser.

Att kraven på ny personal utan erfarenhet är för höga när de startar en anställning skrämmer bort blivande lokalvårdare. Städning är svårt; det är mycket att lära och då kan arbetsgivarna inte ställa kraven på kunskap efter några få veckor, menar hon.

– Ge dem åtminstone sex månader, provanställningstiden, och se till att ha en plan för kunskapsinhämtning. Det ökar chansen att folk blir kvar i branschen och till och med ambassadörer för yrket, säger Sussi Brandell.

Clean & Facility i Malmö lockade mycket folk. Nu ställer vi om och siktar på Örebro dit mässan kommer nästa gång.

Läs mer om mässan här och om nomineringar till Clean Bright Awards 2019, branschpriset som lyfter förebilder och framtidslöften.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109