23948sdkhjf

"Svenska putsare är proffsigare"

Window Cleaning World Cup som gick av stapeln i London i slutet av mars vanns av en amerikan med Sverige på andra plats.

Tävlingen hölls på Londons Excel mässcentrum den 20 mars. Den enda svensken som deltog var Jimmy Ström, vd för Tommys Fönsterputs. Han vann SM i fönsterputs i oktober 2018.

– Det var jätteroligt att vara med i London och lärorikt eftersom det var första gången jag tävlade utomlands i fönsterputsning, säger Jimmy Ström som också ska anmäla sig till VM i fönsterputsning i USA i februari nästa år.

– Men tävlingen var ganska dåligt skött, särskilt jämfört med SM. Reglerna var oklara in i det sista och domarnas bedömning av missar, fläckar och ränder, en helt annan än här.

– Hade det varit svenska domare skulle resultatet blivit ett helt annat.

Jeremiah Hickey, snabbaste fönsterputsaren i USA, fick förstapris på tiden 17.02 sekunder (11 fel). Jeremiah är 42 år och driver ett fönsterputsföretag i Californien.

På andra plats kom Jimmy Ström med tiden 17,07 sekunder (10 fel).

– Hur de kunde mäta den minimala tidsskillnaden vet jag faktiskt inte, säger Jimmy.

Tredjeplatsen togs av Terry Burrows, England med tiden 17.77 (15 fel).

Jimmy Ström tog också andraplatsen i den andra tävlingen som gällde Guinness-rekordet, men inget nytt rekord sattes.

– Ingen kommer någonsin att slå Terry Burrows rekord från 2009 eftersom ingen domare kommer att godkänna ett så slarvigt resultat, säger han.

Uppgiften i tävlingen är att putsa tre stycken fönster, vardera 114.3 cm x 114.3 cm, på kortast tid samt torka av en bred fönsterbräda i plåt. Fläckar och ränder ger avdrag, 0,5 sekunder per fel.

Bakom tävlingen ligger den brittiska branschorganisationen, FWC (Federation of Window Cleaners, UK), som också levererat samtliga domare till tävlingarna.

Jimmy Ström understryker att tävlingar är väldigt viktiga för att de ger yrket uppmärksamhet och bidrar till ökad status. Själv kom han med i TV4 Nyhetsmorgon, radio och lokaltidningar när han vunnit SM i höstas.

– Jag ser fram emot SM i fönsterputs nästa gång, 2020. Svenska fönsterputsare är generellt proffsigare. Nivån är inte alls lika hög i England.