23948sdkhjf

Drar ned miljoner på skolstädning

3,4 miljoner kronor ska sparas in på städning av skolor i Hedemora kommun.

Det är en av de tuffa sparåtgärder som kommunens bildningsnämnd fick i uppdrag att genomföra i budgeten för 2019.

Lärarförbundet oroar sig för att lärarna ska tvingas ta på sig nya sysslor.

En risk och konsekvensanalys har gjorts angående minskad städning i skolorna. Med på den var lärarförbundets ordförande Lena Ericsson. Hon menar att det påverkar hennes medlemmar negativt och att det kan skapa svårigheter att få lärare till Hedemora i framtiden.

– Det pratas mycket om att låta lärare vara lärare, det innebär inte att städa klassrumsgolvet. I Hedemora går lärarna redan själva ut med komposten. Är det ett jobb som lärarna ska hålla på med i dag när de ska avlastas för att kunna göra det de är utbildade för? säger hon till Dalarnas Tidning.

Ericsson berättar också att nästa riskbedömning gäller en vaktmästartjänst som ska sparas in.

Stefan Grybb är förvaltningschef på bildningsförvaltningen. Han menar att förvaltningen ska försöka spara där det gör minst ont och att vissa avdelningar får behålla städningen som vanligt.

– På förskolan där barn kryper omkring på golvet och på skolornas toaletter ska städningen vara kvar som vanligt. I lokalerna för större barn och beroende lite på fastigheten så kommer det att städas mindre frekvent, säger förvaltningschefen till tidningen.

Kommunen kan tvingas till ytterligare besparingar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094